eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Újraindul a dikákoknak szóló ingyenes InterRail-program

Novembertől tizenkétezer európai fiatal számára nyílik meg az a lehetőség, hogy az Európai Unió ingyenes InterRail bérletprogramjában körbeutazza Európát - közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő szerdán.

Idén nyáron tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, a novemberben megnyíló második pályázati körben pedig tizenkétezren élhetnek a lehetőséggel. Az utazások támogatására idén 12 millió euró állt rendelkezésre, a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban azonban már 700 millió eurót terveznek erre fordítani.

Az Európai Bizottság által szervezett szerdai konferenciáról az MSZP-s politikus közölte: az eddigi nyertes pályázók hetven százaléka szerint az InterRail-bérlet nélkül nem lett volna lehetőségük külföldre utazni. Köztük mintegy kétezer olyan fiatal volt, akinek ez volt az első önálló útja külföldön.

  • Az unió ingyenes programjának pályázata május végén jelent meg, feltétele volt, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban 18 éves.
  • Pályázni legfeljebb négy helyszínre lehetett, a pályázatokban szerepeltetni kellett az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg.

A kiírás szerint a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, főként vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek - busz, komp -, illetve repülhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×