eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár felszólal a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Újabb koalíciós szakítópróba Németországban

A szociáldemokraták a munkába állt és a beilleszkedésre esélyes migránsoknak akkor is megadnák a tartózkodási engedélyt, ha menedékkérelmüket elutasítják. A két kereszténypárt, a CDU és a CSU ezt a bevándorlási rendelkezések megkerülésének tartja és ellenzi.

Az Angela Merkel kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió, a CDU főtitkára a hét végén egy interjúban arról beszélt, hogy a Szociáldemokrata Párt migránsokkal kapcsolatos követelése súlyos következményekkel járhat. Annegret Kramp-Karrenbauer szerint ugyanis a terv elfogadása nem jelentene mást, mint kiskaput nyitni azok előtt, akik nem kaptak menedékjogot.

Hasonló szellemben nyilatkozott a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió egyik vezetője, Alexander Dobrindt is, aki megengedhetetlennek tartja, hogy a menekültekre vonatkozó rendeleteket úgy változtassák meg, hogy azokkal ki lehessen játszani a bevándorlásra vonatkozó szabályokat. Azonban minden jel arra vall, hogy a szociáldemokraták elszánták magukat a nem egészen új keletű követelés érvényesítésére. A párt élén álló Andrea Nahles már egy augusztusi nyilatkozatában

a koalíció fennmaradásának zálogaként emlegette a javaslatot,

helyettese, Olaf Scholz alkancellár pedig a hét végén óvta a két kereszténypártot annak elvetésétől.

A Szociáldemokrata Párt főtitkára érthetetlennek nevezte, hogy már munkába állt és jól beilleszkedett migránsokat kitoloncolnak, csupán azért, mert nem felelnek meg a menedékjoggal kapcsolatos valamennyi feltételnek. Lars Klingbeil szerint

pártjának javaslata éppen arra irányul, hogy az ipart ne fosszák meg jól képzett munkaerőtől.

Tudósítók szerint a koalíción belüli újabb feszültség enyhítését szolgálhatja a bajor tartományi belügyminiszter indítványa, amelynek értelmében lehetővé tennék a migránsok elhelyezkedését, amíg a hatóságok döntenek a menekültstátusz iránti kérelmükről. Joachim Herrmann azonban leszögezte, hogy a kérelem elutasítása továbbra is egyet jelentene azzal, hogy el kell hagyniuk az országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×