eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyugdíjas hölgyek pihennek beszélgetve az őszi Margitsziget Rózsakerjében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Nyugdíjprémium: konkrét számot mondott az államtitkár

A tavalyi összegnél hatezer forinttal kapnak többet még az év vége előtt a nyugdíjasok.

Idén magasabb lesz a nyugdíjprémium, mint tavaly, várhatóan 18 ezer forint - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban.

Arról már a kormányfő is beszélt az Idősek Tanácsa előtt, hogy várhatóan nagyobb összeget kaphatnak idén a nyugdíjasok, de Orbán Viktor hétfőn konkrét számot még nem említett. Novák Katalin államtitkár azonban most elmondta, a nyugdíjprémium alapelve, hogy a gazdasági növekedésből mindenki részesüljön, az idősek is. Kiszámításának módja, hogy ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a növekménnyel megszorozzák az egyheti nyugdíjat és így megkapják a nyugdíjprémium összegét.

Tartósan jó pályára állt a gazdaság, így tavaly már fizetett nyugdíjprémiumot a kormány, 12 ezer forintot.

Idén a 4,4 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően ez az összeg várhatóan mintegy 18 ezer forint lesz.

Még az év vége előtt megkapják az érintettek, hozzávetőleg 2,6 millió, nyugdíjban illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember.

Az államtitkár szerint a demográfiai kihívások megoldásában az időseknek is nagy szerepük van, hisz sokat segíthetnek a családalapításban, gyermekvállalásban. A következő nemzeti konzultáció alapvető kérdése, hogy a migrációval vagy a családok támogatásával kell-e megoldani a demográfiai kihívásokat. Novák Katalin arról is beszélt, hogy a következő hónapokban életbe lépő jogszabályváltozásoknak köszönhetően egyre olcsóbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×