eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kirakodóvásár a 13. tihanyi Levendulafesztivál és Levendulahetek megnyitóján a Tihanyi Bencés Apátság templomépületénél 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Először láthatja a nagyközönség: eredeti helyén a Pogány Madonna

Szeptember 7-ig látható a tihanyi Bencés Apátság Múzeumában a Pogány Madonna. Az 1980-ban forgatott film alapjául szolgáló szobor kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek; most ugyanazon a helyen állítják ki, ahol a filmben is látható. Az alkotás a film főszereplőjének, az azóta már elhunyt Bujtor István fiának tulajdonában van.

1980-ban kezdték forgatni a Pogány Madonna című magyar krimi-akció-vígjátékot, az Ötvös Csöpit alakító Bujtor Istvánnal, valamint a Kardos doktor szerepébe bújó Kern Andrással a főszerepben. A történet Bujtor István novellájának filmre írásából született: a tihanyi apátság múzeumából elrabolják a páratlan értékű, görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát.

Valójában a Pogány Madonna egy kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek. Déméter istenasszonyt ábrázolja, aki a görög mitológiában a földművelés és a termékenység istennője, és ma már inkább bronz, mint arany színe van – meséli Bujtor Balázs, Bujtor István színművész fia.

„A szobor elkészülése egy külön történet. Volt egy régészeti szakértője, egy vitorlázó felesége. Volt egy minta, ami alapján elkészült, de abszolút korhű. Ami a filmben elhangzik, az rendben van. Három minta készült, ebből egyet teljesen befejeztek, egy van lefestve arany színűre. Egyet Ormos Ferenc őriz, aki a technikai rendezője volt a Pogány Madonnának. Nála van egy másik darab, de az nincs teljesen kész, csak készítettek kettőt, hogyha bármi történik az eredetivel, akkor gyorsan lehessen pótolni. A harmadikat nem tudjuk, hogy hol van" - mondta Bujtor István fia.

A film nagy sikert ért el, noha eleinte sokan szkeptikusan fogadták a „bunyós vígjáték” ötletét; mára azonban legendássá vált a pofonosztó exzsaru és Kardos doktor kettőse.

A filmet a hazai mozik 1981. május 28-án mutatták be. A Pogány Madonna harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, később pedig Bujtor István özvegyének ajándékozta. Jelenleg Bujtor Balázs tulajdonában van, aki most úgy döntött:

kiállítják a szobrot filmbéli eredeti helyén, a Tihanyi Bencés Apátság múzeumában.

„Barkó Ágoston atya megkért, hogy ki lehetne-e állítani. Szerveztünk Múzeumok Éjszakáját a Pogány Madonna tematikájával, és az nagyon jól sikerült. És akkor én mondtam, hogy mi lenne, ha visszakerülne az apátságba a Madonna, hiszen a film szerint onnan lopták el. Ez egy jó geg, és nagyon örülök, hogy Ágoston atya partner volt” - mesélte Bujtor Balázs.

A Pogány Madonna szeptember 7-ig látható a Tihanyi Bencés Apátság múzeumában, de Bujtor Balázs tervei szerint a későbbiekben is kiállítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×