INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

ötvös csöpi

bujtor istván

tihany

szobor

kiállítás

Kirakodóvásár a 13. tihanyi Levendulafesztivál és Levendulahetek megnyitóján a Tihanyi Bencés Apátság templomépületénél 2017. június 23-án.

Először láthatja a nagyközönség: eredeti helyén a Pogány Madonna

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

Szeptember 7-ig látható a tihanyi Bencés Apátság Múzeumában a Pogány Madonna. Az 1980-ban forgatott film alapjául szolgáló szobor kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek; most ugyanazon a helyen állítják ki, ahol a filmben is látható. Az alkotás a film főszereplőjének, az azóta már elhunyt Bujtor István fiának tulajdonában van.

1980-ban kezdték forgatni a Pogány Madonna című magyar krimi-akció-vígjátékot, az Ötvös Csöpit alakító Bujtor Istvánnal, valamint a Kardos doktor szerepébe bújó Kern Andrással a főszerepben. A történet Bujtor István novellájának filmre írásából született: a tihanyi apátság múzeumából elrabolják a páratlan értékű, görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát.

Valójában a Pogány Madonna egy kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek. Déméter istenasszonyt ábrázolja, aki a görög mitológiában a földművelés és a termékenység istennője, és ma már inkább bronz, mint arany színe van – meséli Bujtor Balázs, Bujtor István színművész fia.

„A szobor elkészülése egy külön történet. Volt egy régészeti szakértője, egy vitorlázó felesége. Volt egy minta, ami alapján elkészült, de abszolút korhű. Ami a filmben elhangzik, az rendben van. Három minta készült, ebből egyet teljesen befejeztek, egy van lefestve arany színűre. Egyet Ormos Ferenc őriz, aki a technikai rendezője volt a Pogány Madonnának. Nála van egy másik darab, de az nincs teljesen kész, csak készítettek kettőt, hogyha bármi történik az eredetivel, akkor gyorsan lehessen pótolni. A harmadikat nem tudjuk, hogy hol van" - mondta Bujtor István fia.

A film nagy sikert ért el, noha eleinte sokan szkeptikusan fogadták a „bunyós vígjáték” ötletét; mára azonban legendássá vált a pofonosztó exzsaru és Kardos doktor kettőse.

A filmet a hazai mozik 1981. május 28-án mutatták be. A Pogány Madonna harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, később pedig Bujtor István özvegyének ajándékozta. Jelenleg Bujtor Balázs tulajdonában van, aki most úgy döntött:

kiállítják a szobrot filmbéli eredeti helyén, a Tihanyi Bencés Apátság múzeumában.

„Barkó Ágoston atya megkért, hogy ki lehetne-e állítani. Szerveztünk Múzeumok Éjszakáját a Pogány Madonna tematikájával, és az nagyon jól sikerült. És akkor én mondtam, hogy mi lenne, ha visszakerülne az apátságba a Madonna, hiszen a film szerint onnan lopták el. Ez egy jó geg, és nagyon örülök, hogy Ágoston atya partner volt” - mesélte Bujtor Balázs.

A Pogány Madonna szeptember 7-ig látható a Tihanyi Bencés Apátság múzeumában, de Bujtor Balázs tervei szerint a későbbiekben is kiállítják.

Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Kapcsolódó hang

Bujtor Balázs
 
Pogány Madonna
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018