eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tarolnak a magyarok az elitegyetemes jelentkezéseknél

Tarolnak a magyarok az elitegyetemes jelentkezéseknél

A világ legjobb felsőoktatási intézményei közül az oxfordi és a cambridge-i egyetemre Kelet-Közép-Európából az elmúlt 3 év alatt már Magyarországról került be a legtöbb diák, összesen 137-en, derült ki a Milestone Intézet kutatásából.

Greskovits György, az intézet oktatási programvezetője az InfoRádióban elmondta, a magyar diákok mindig az élmezőnyben voltak, de 2015-ben kerültek az élre.

Magyarországról többen tanulnak az előbb említett elitegyetemeken, mint ahányan Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából jutottak be összesen.

A magyarok sikeraránya is kiváló, mert a jelentkező magyar diákok 26 százaléka tudott bekerülni az oxfordi és a cambridge-i intézménybe. 2018-ban a Milestone Intézetből 33-an kerültek be az elitegyetemekre.

A magyar tanulók körében a szigetország egyetem szakjai közül idén a társadalomtudomány, a természettudomány, a matematika volt a legnépszerűbb, illetve a kevésbé népszerűbbek közé tartozik a humán és a bölcsész terület. Ez a magyar oktatás adottságait is tükrözi.

Greskovits György elmondta, az elitegyetemekre bekerült diákoknak a 2/3-a a legjobb 10 középiskolából érkezett. Budapestről

  • a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból,
  • a ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból,
  • illetve az Eötvös József Gimnáziumból.

A bekerült diákok 1/3-a pedig vidéki iskolákból, így például a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból került ki - innen ráadásul az orvosképzésbe került be valaki, ami rendkívül ritka. A programvezető kiemelte,

nem csak a legjobb középiskolákból érkező diákok kerültek be a legjobb egyetemekre,

ezért is érdemes lenne jobban odafigyelni a magyar oktatásban rejlő potenciálra.

A 2010-ben alapított budapesti Milestone Intézet célja, hogy külföldi tanulmányi pályájukon elindítsa, majd hazahozza a tehetséges magyar diákokat.

Az intézet ehhez egy személyre szabott, négyéves mentorprogramot alakított ki, amelyre felvételivel lehet bekerülni. 

A diákok legkorábban a középiskola 9. évfolyamán csatlakozhatnak a programhoz. A költéstérítéses és kizárólag angol nyelven zajló oktatási programot a diákok középiskolai tanulmányaik mellett végzik, amelynek során rendszeresen kapcsolatot tartanak a mentorukkal és a programban résztvevő többi diákkal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×