eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

"Történelmi távlatban esély sincs a nemzetközi terrorizmus felszámolására"

A terrorizmusban óriási pénzek mozognak, a szervezetek pénzügyekkel foglalkozó szakemberei pedig rendkívül jól ismerik a nyugati pénzvilágot - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai elemző a Magyar Közgazdasági Társaság A terrorizmus politikai gazdaságtana című panelbeszélgetésén.

Hatalmas pénzek vannak a terrorizmusban. Bár pontos számokat természetesen nem tudunk, a többé-kevésbé elfogadott adatok erre vallanak - kezdte előadását Nógrádi György.

"Jelenleg a nemzetközi terrorizmus mintegy 1500 milliárd dollárt mozgat meg évente - ez a világ GDP-jének öt százaléka. Ha ezt befagyasztanák, azt kihatna a világgazdaságra. Számomra az alapvető dilemma az, hogy a nemzetközi terrorizmus pénzügyi szakértői kiválóan ismerik a nyugati bankrendszer működését, míg nekünk fogalmunk sincs arról, hogy ők hogyan tevékenykednek. A szervezetek részt vesznek ugyan az illegális fegyver és kábítószer-üzletben is, de a pénz egy részét a legális szférában, tőzsdéken, jótékonysági szervezetekben forgatják meg. A nyugati szabályokat pedig nagyon ügyesen játsszák ki" - fogalmazott a Corvinus Egyetem tanára.

Nógrádi György szerint a terrorizmust legfeljebb visszaszorítani lehet, ám ehhez több változásra lenne szükség. A pénzáramlás ellenőrzésénél szerinte az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti együttműködés kevés, kétoldalú megállapodás kellene a muzulmán országokkal is - erre azonban eddig nem került sor.

Nógrádi György kitért a nemzetközi terrorizmus fő okaira is. Első helyen az egykori iráni vallási vezetőt, Khomeini ajatollahot említette, aki síita világforradalmat akart. A második ok az Egyesült Államok teljesen téves politikája, a harmadik az iraki és afganisztáni helyzet.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, hogy ha a terrorizmusról van szó, akkor rendkívül bonyolult, összetett helyzetről beszélünk. Érzékeltetésképpen elmondta, hogy a kábítószer elleni küzdelem is összefügg a terrorizmussal, hiszen a tálibok anyagi forrásait biztosító kábítószer termelés az afgán parasztok tömegeinek az egyetlen jövedelmi forrása. Ha ettől megfosztják őket, mivel pótolja a kieső összeget a nemzetközi közösség?

Nógrádi György szerint nagyon sok múlik azon, hogy ki lesz a következő amerikai elnök: "November 4-én elnökválasztás lesz, és január 20-án beiktatják az új elnököt. És ettől kezdve lehet beszélni arról, hogy mit jelent a nemzetközi terrorizmus, és mi fog történni Afganisztánban és Irakban" - fogalmazott Nógrádi György, aki végezetül megismételte: ettől függetlenül is, történelmi távlatban esély sincs a nemzetközi terrorizmus felszámolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×