eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
DUESSELDORF, GERMANY - SEPTEMBER 13: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex attend the Wheelchair Basketball Finals between USA and France at Centre Court, Merkus Spiel-Arena during day four of the Invictus Games DĂźsseldorf 2023 on September 13, 2023 in Duesseldorf, Germany. (Photo by Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation)
Nyitókép: Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.

A brit média egy része bombahírnek nevezte, hogy Harry, Sussex hercege a héten megváltoztatta a hivatalos lakcímét, és az így már nem az Egyesült Királyság, hanem az Egyesült Államok. A konzervatív Express című lap szerint ez azt jelenti, hogy "elvágta" a szigetországhoz fűződő hivatalos kapcsolatait.

A tényt egy másik konzervatív lap, a Daily Mail derítette ki, amely a brit cégjegyzékben a következőket találta: Henry Charles Albert, Sussexi Herceg, Új ország/állandó lakhely: Egyesült Államok. Harry az általa alapított ökoturista vállalkozás, a Travalyst miatt szerepel a jegyzékben.

Ez a lépés nemcsak szülőhazájában, hanem a tengerentúl is komplikálja Harry helyzetét, mert a konzervatív Heritage Foundation nevű alapítvány bírósági végzést kért, hogy hozzák nyilvánosságra a herceg vízumtörténetét. A sajtó szerint ebben az motiválja, hogy Harry a Tartalék című, 2023-as önéletrajzában nyíltan beszámolt korábbi drogfogyasztásáról. Ha azonban fogyasztó volt, akkor felmerül a gyanú, hogy hamis válaszokat adott a vízumkérelmein, vagy különleges elbánásban részesült. Hírek szerint egy amerikai bíró úgy döntött, hogy Harry aktáját zárt ajtók mögött nézik át.

Harry azt is elismerte, hogy azt követően, hogy 2020-ban feleségével, Meghannel átköltöztek Kaliforniába, felmerült benne, hogy amerikai állampolgárságért folyamodik – aminek feltétele a királyi címek feladása.

A mostani lépésével egyesek azon kezdtek el spekulálni, hogy efelé halad. A Mail azt is kiderítette, hogy Harry tavaly június 29-től tekinti magát amerikai lakosnak. Éppen ezen a napon kérte meg apja, Károly király, hogy ürítse ki addigi, angliai rezidenciáját, a windsori királyi birtokon található Frogmore Cottage-t. Az egyező dátum arra utal, hogy Harryt "mélységesen megsértette" apja kérése és annak megerősítése lehet, hogy ő és Meghan a közeljövőben már nem akar Angliában élni.

Ezen a véleményen van Tom Bower angol királyi életrajzíró. Arthur Edwards, a 83 éves királyi fényképész szerint pedig Harry feladhatja királyi címeit. "Ez szomorú, mert Harry nagyon fontos tagja volt a királyi családnak és nagyon szerették" – mondta.

"Károly király helyesen tette, hogy kilakoltatta Harry-t, akit ez idegesített, és ez nem meglepő. Sajnos a király nem ment tovább és nem fosztotta meg őket a címeiktől. Az talán leállította volna a promóciós kampányukat, hogy a királyi címek felhasználásával keressenek pénzt. Remélhetőleg, amikor meggyógyul, még inkább eltávolítja Sussexéket a királyi családtól" – fogalmazta meg véleményét Tom Bower életrajzíró.

Harry nemrég meglepetést keltett, amikor videohívásban megjelent a Travalyst éves közgyűlésén. Előzőleg a nonprofit szervezet "izgalmas jövőbeli terveiről" beszélt, de úgy, hogy nem említette a herceget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×