eur:
385.73
usd:
354.81
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay

Megválaszolta egy szuperszámítógép, hogy mikor halhat ki az emberiség

Egy brit tanulmány szerint a távolabbi jövőben annyira megtelik szén-dioxiddal a légkör és olyan elviselhetetlenül magas lesz a páratartalom, valamint az átlaghőmérséklet, hogy nem lesz alkalmas emberi életre a Föld éghajlata.

A Bristoli Egyetem tudósai egy szuperszámítógépes szimuláció segítségével végzett kutatás eredményeit kiértékelve arra a következtetésre jutottak, hogy ha nem sikerül megfékezni a klímaváltozást, akkor legkésőbb 250 millió év múlva kihal az emberiség – írja a hvg.hu a nature.com oldalon megjelent tanulmány alapján.

A kutatók a Föld aktuális éghajlati és óceáni kémiáját, valamint a tektonikus lemezek és az ökoszisztéma jelenlegi állapotát vizsgálták. Többek közt megállapították, hogy ha folytatódnak a kedvezőtlen és környezetkárosító folyamatok, akkor idővel elolvadnak a sarki jégsapkák, továbbá a tengerszint megemelkedése miatt lakhatatlanná válik a partszakaszok jelentős része. A tanulmány kitér arra is, hogy a bolygó légköre várhatóan annyira megtelik majd szén-dioxiddal és olyan elviselhetetlenül magas lesz a páratartalom és az átlaghőmérséklet (40–50 Celsius-fok), hogy nem lesz alkalmas emberi életre a Föld éghajlata.

A tudósok azt valószínűsítik, hogy a globális felmelegedés eredményeként a távolabbi jövőben

eltűnnek a fogyasztható vízkészletek a bolygóról és semmilyen növényt nem lehet majd termeszteni.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a klímaváltozás visszaszorítása érdekében ki kellene fehéríteni a felhőket, sőt a Földhöz telepített hőpajzs ötlete is felmerült már, utóbbi eljárás azonban rendkívül költséges és egyelőre technológiailag is kivitelezhetetlennek tűnik. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói korábban közölték: a Földtől nagyjából másfél millió kilométerre, a Nap és a Föld közé, az L1 pontba kellene telepíteni egy Brazília méretű hőpajzsot, amely

képes lenne visszaverni a napsugarak egy részét, így kevésbé melegedne fel a bolygó.

A szakemberek szerint a hőpajzsot az űrben is össze lehetne szerelni, ami csökkentené az indítási költséget. A mérnökök hozzátették. a módszerük visszafordítható, vagyis szükség esetén gyorsan le lehet ereszteni a buborékot, így nem jelentene olyan állandó megoldást, mint a légkörbe kifújt aeroszol.

Korábban számos tudós megerősítette, hogy nagyjából ötmilliárd év múlva fogyhat el a Nap fűtőanyagául szolgáló hidrogén, miután a csillag vörös óriássá duzzad, ami így elnyelheti a Földet, majd a külső rétegeit ledobva fehér törpévé zsugorodik. A folyamat végén valószínűleg planetáris köd képződik majd. A Hubble űrteleszkóp nemrég megmutatta, hogyan fog kinézni a Nap halála. A Bristoli Egyetem kutatói azonban legújabb szimulációs kutatásuk eredményeit alapul véve arra számítanak, hogy ha az emberiség és a tudomány nem lép a tettek mezejére a globális felmelegedés megfékezése érdekében, akkor jóval korábban eltűnhet az emberiség a Földről.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×