eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mi lesz, ha túl sok antibiotikumot kapkodunk be?

Indokolatlanul és sokszor szedünk antibiotikumot, emiatt egyre több baktérium válik ellenállóvá, vagyis a gyógyszerek hatástalanok lesznek.

Egy világjelenség részei vagyunk - mondta az InfoRádiónak, az Európai Antibiotikum Napon, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese.

Szilágyi Emese hozzátette: napjainkban elsősorban a bélbaktériumok előretörése és egyre ellenállóbbá válása figyelhető meg.

A baktériumok egyrészt azért vállnak rezisztensé, mert sokszor indokolatlanul szedünk antibiotikumot, például vírusfertőzésre, pedig arra nem hat. A szakember szerint a másik ok, ami hozzájárul az ellenállás kialakulásához, hogy helytelenül szedjük a felírt gyógyszereket. Vagyis nem a megfelelő időtartamban, kellő adagolásban, esetleg túl későn vagy túl széles hatásspektrumú antibiotikumot alkalmazunk.

A jelenségben felvetődik a gyógyítók felelőssége is, hiszen ők írják fel az antibiotikumokat. A járványügyi főosztályvezető-helyettes úgy fogalmazott: az üzenet az orvosoknak is szól. Csak akkor írják fel az antibiotikumot, ha bakteriális fertőzésről van szó!

Törekedjenek célzottan kiválasztani a megfelelő gyógyszert, tenyésztés és érzékenységi vizsgálat alapján és a lehető legszűkebb hatású antibiotikumot felírni a betegeknek, különösen a kórházi ellátásban - hívta fel a figyelmet Szilágyi Emese.

A szakember hangsúlyozta: a lakosságnak fontos tudni, hogy vírusra nem hat az antibiotikum, ne próbáljanak nyomást gyakorolni az orvosra, ne legyenek abban a tévhitben, hogy az antibiotikumoktól hamarabb meggyógyulnak! Azonban amikor azt kell szedni, pontosan be kell tartani az előírást!

Magyarország nem tartozik a mennyiségileg nagy antibiotikum felhasználók közé. A hazai probléma inkább az, hogy a felhasznált kismennyiségű antibiotikum nagy arányban széles spektrumú. Nálunk inkább minőségi javításra van szükség a felírási gyakorlatban, hogy célzott kezelés történjen.

Szilágyi Emese úgy véli, a háziorvosoknak például húgyúti fertőzéseknél mindig mintavétel alapján kellene felírni a megfelelő gyógyszert, de akár egy bőrfertőzést is sokkal hatékonyabb úgy kezelni, ha előtti leveszik a mintát.

Vannak olyan fertőzések, ahol még mindig tapasztalati kezelés alapján kell eljárni, de olyanok is, ahol a szakmai irányelvek is a mintavételt írják elő. Előfordulhat az is, hogy a korábbi tapasztalati kezelés már nem hatékony - figyelmeztet a járványügyi szakember.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×