eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

A géntechnológia megoldást adhat a klímaváltozás kihívásaira?

A világ számos pontján már jelenleg is élelmezési válságot okoz a klímaváltozás. Többen rámutatnak: a probléma súlyosbodik a jövőben, ezt pedig Magyarország sem hagyhatja figyelmen kívül. A Szegedi Biológiai Központ vezetője arra figyelmeztet: Magyarország nem lesz képes együtt élni a klímaváltozás hatásaival, ha a mezőgazdaságban továbbra sem alkalmaznak genetikailag módosított vetőmagokat.

Nicholas Stern, a Világbank egykori vezető közgazdásza néhány évvel ezelőtt jelentette meg nagyszabású tanulmányát a globális felmelegedés hatásairól. A szakember most arra mutatott rá: a klímaváltozást okozó gázok kibocsátása jóval gyorsabban növekszik, mint azt korábban becsülték.

Nicholas Stern egyebek között egy példával illusztrálta ezt: a világ óceánjai nem nyelnek el annyi üvegházhatást okozó gázt, mert egyre inkább telítettek, azaz kisebb mennyiségben képesek felvenni széndioxidot, mint korábban. A gázkibocsátás gyorsabban növekszik és a Föld gázelnyelő kapacitása csekélyebb, mint korábban gondolták. A klímagázok veszélye potenciálisan nagyobb, mint a régebbi óvatos becslésekben feltételezték, a klímaváltozás a jelek szerint egyre gyorsul.

Nemrég az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete nemrég arra mutatott rá, hogy az élelmiszerhiány miatt már most sokan hallnak éhen. A világ gabonatartaléka 25 éves minimumon van, jelenleg 5 millió tonna. Ez nagyjából két vagy három hónapra elegendő.

A világélelmezési program szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy összesen 33 ázsiai és afrikai országban éhséglázadás törhet ki, ha a szegényebb városiak nem tudják élelmiszerrel ellátni a családjukat. Mindez politikai instabilitáshoz vezethet.

Hogyan védekezhet Magyarország?

Magyarország nem lesz képes együtt élni a klímaváltozás hatásaival, ha a mezőgazdaságban továbbra sem alkalmaznak genetikailag módosított vetőmagokat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ főigazgatója.

Dudits Dénes akadémikus hozzátette: az Európában engedélyezett szárazságtűrő gabonafajták megmenthetnék a magyar mezőgazdaságot.

A géntechnológia lehetőséget ad arra, hogy a növényeket olyan tulajdonságokkal ruházzák fel a kutatók, amelyek által jobban alkalmazkodnak a megváltozott környezeti viszonyokhoz.

A kutató szerint számos vita a kérdésben félreértésen alapul, szerinte ugyanis a génkezelt növények előnyöket hozhatnak a termelőknek. Ha például engedélyezett lenne a kukoricabogárral szemben ellenálló tengeri termesztése, akkor a gazdáknak nem kellene évente összesen 4,2 milliárd forintot költeniük vegyszerre, amely ráadásul a környezetet is terheli.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×