eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyelőre nincsen remény

Az ENSZ jelentése szerint egyelőre reménytelen az a törekvés, hogy megfordítsuk a legsúlyosabb kockázattal járó környezeti folyamatokat. Az emberiség jelenleg 30 százalékkal több környezeti erőforrást használ fel, mint amennyit a bolygó újra tud termelni.

Egyelőre nincs remény a legsúlyosabb kockázattal járó környezeti folyamatok megfordítására - derül ki az ENSZ Globális környezeti kitekintés című, most elkészült jelentéséből, amelyet a Népszabadság közöl. A 400 tudós által készített, ötévente nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az emberiség jelenleg 30 százalékkal több környezeti erőforrást használ fel, mint amennyit a bolygó újra tud termelni. Egy ma élő ember ökológiai lábnyoma (vagyis az egy év alatt általa elhasznált környezeti erőforrások "megtermeléséhez" szükséges terület) csaknem 22 hektár, ugyanakkor egy-egy földlakóra mindössze 15,7 hektárnyi terület jut. Vagyis az emberiség tartós ellátásához - a mostani életszínvonalon - a jelenleginél harmadnyival nagyobb bolygóra lenne szükség, ami nyilvánvaló képtelenség. Hogy hányan élnek olyan életszínvonalon, ami környezeti szempontból fenntarthatatlan? - kiderül a Népszabadságból.

A Magyar Nemzet úgy tudja: papíron ismét eladták az FKGP fővárosi, Belgrád rakparti székházát. Az ügyletet lebonyolító Hegedűs Péter - aki jelenleg a párt képviselője - kevéssel 1,3 milliárd forint felett értékesítette a 3800 négyzetméteres épületet, amely az ingatlanfejlesztők álma: teljes dunai panoráma, szemben a Gellért-hegy. Az egymást váltogató pártelnökök, a bírósági perek tucatjai átláthatatlanná teszik az FKGP körüli eseményeket. Az irodákból, üdülőkből, ingóságokból álló, sokmilliárdos kisgazdavagyon azonban nagy kísértést jelent, az ügy előzményeiről a napilap számol be.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet kedden levelet küldött Sólyom László köztársasági elnöknek, szerintük ugyanis alkotmányellenes a parlamentben hétfőn elfogadott Ptk-módosítás, ami szankcionálja a gyűlöletbeszédet - számol be róla az Index. Azt akarják, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz forduljon normakontrollért.

A Fővárosi Önkormányzat kedden tette közzé a Schöpf-Mérei Ágost és Anyavédelmi Központot működtető Kht. üzletrészeit értékesítő nyilvános pályázati felhívását - számol be róla Napi Gazdaság. A pályázatokat november 30-ig lehet benyújtani, pontos feltételeiről a napilapban olvashatnak.

Az egy főre jutó hazai biztosítási kiadás még mindig töredéke a nyugat-európainak: nálunk évente nagyjából 300 euró, szemben a fejlettebb országok 2000 eurós átlagával - mutat rá a pénzügyi felügyelet által készített tanulmány, amelyről a Világgazdaság ír. A jövőt illetően nem biztató, hogy a szerződésszámokat tekintve stagnált a szektor az idei első fél évben, az összes díjbevétel növekedése lassult, és a korábbiaknál szűkösebb jövedelmi viszonyok mellett 2007-ben számottevően csökkent a gazdaság szereplőinek a biztosítási termékek iránti kereslete. Hogy mi az oka a hazai alulbiztosítottságnak? - kiderül a lapból.

Vett már plazmatévét hitelre? Kipróbálta a hitelkártya által kínált lehetőségeket, de mostanra kezdi maga alá temetni a folyamatosan görgetett és egyre csak hízó adósság? - teszi fel a kérdéseket a Pénzcentrum. Lépten-nyomon hallhatjuk a reklámokból, hogy van megoldás: olcsóbbra cserélhetjük a meglévő hiteleinket, ráadásul ezeket egybe is lehet csomagolni, hogy csak egyfelé kelljen törleszteni. A 30 másodperces kisfilmekből persze egyáltalán nem derül ki, mire kell figyelni egy ilyen pénzügyi manőver során. A gazdasági portál ezen fontos tényezőket veszi sorra összeállításában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×