eur:
389.39
usd:
362.65
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orvosi bravúr a várandós nőn végzett szívműtét

Magyarországon első alkalommal hajtottak végre kismamán olyan szívkatéteres beavatkozást a debreceni szívcentrum orvosai, amellyel végleg megszüntették a gyógyszerrel már nem kezelhető súlyos szívritmuszavart. A beavatkozást végző Csanádi Zoltán emlékeztetett: az ilyen zavarok akut ellátását megnehezíti, ha a beteg várandós, mivel a bevált gyógyszerek a magzat szívműködésére is hatnak.

A ritmuszavar oka a szív elektromos rendszerében lévő hiba, amelynek hatására időnként 200-250-es percenkénti pulzusszám is kialakulhat, néha a betegek az eszméletüket is elvesztik - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Kardiológiai Központjának docense.

A beavatkozást végző Csanádi Zoltán hozzátette: ez a fajta betegség a népesség 4-5 százalékát érinti, Magyarországon pedig évente ezerkétszáz hasonló, katéteres beavatkozást végeznek el.

A módszer lényege, hogy a szívbe katétereket vezetnek, amelyekkel a szíven belül végeznek EKG-vizsgálatot, így meg tudják határozni azt a pontot a szívben, amelynek a roncsolásával a ritmuszavar végleg megszüntethető - magyarázta a szakértő.

Korábban csak gyógyszerrel kezelték


Amíg ez a lehetőség nem volt adott, addig az effajta betegséget csak gyógyszerrel lehetett kezelni, a készítmények azonban nem voltak elég hatékonyak - közölte Csanádi Zoltán.

Várandós kismamán Magyarországon most végeztek először ilyen beavatkozást. Erre azért volt szükség, mert a gyógyszer, amely az anya szívbetegségén segít, befolyásolná a magzati szívműködést.

Bonyolultabb, ha a páciens várandós

Az egyetemi docens elmondta: azért is volt bonyolult a mostani operáció, mert a terhesség megnöveli a trombózisra való hajlamot, így a végtagok, különösek az alsók ereibe katétereket vezetni az átlagosnál is rizikósabb. Éppen ezért ebben az esetben a kismama nyaki erein vezették a katétereket a szívbe.

A fiatalasszonynak ezentúl már nem kell aggódnia a szívritmuszavara miatt, és a korábbi tervekkel ellentétben arra sincs feltétlenül szükség, hogy gyermekét császármetszéssel hozza világra - tette hozzá Csanádi Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×