eur:
385.62
usd:
354.66
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Jul francia rapművész fogja a fáklyát, miután az olimpiai lángot szállító Belem háromárbócos vitorláshajó megérkezett a marseille-i öreg kikötőbe 2024. május 8-án. A 2024-es párizsi nyári olimpiára tartó láng itt, a déli kikötővárosban lépett be Franciaországba.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Már francia földön jár az olimpiai láng

Elindult franciaországi körútjára az olimpiai láng, amely szerdán érkezett meg vitorláshajón Görögországból Marseille-be.

A fáklyás váltót francia földön az 1993-as labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő egyetlen gólját szerző Basile Boli, az Olympique Marseille legendás játékosa indította el csütörtökön.

Előző nap este futott be a Vieux Port-ba (Régi kikötő) számos kisebb hajó kíséretében, több mint 200 ezer érdeklődő tekintette előtt a háromárbocos Belém, amely Franciaországba szállította az Olümpiában április 16-án meggyújtott lángot. A hajóról Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó vitte a partra.

A párizsi játékok francia szervezői április 26-án vették át a lángot az athéni Panathinaiko Stadionban,

az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén rendezett ceremónia keretében. Tengeri útját követően mostantól két és fél hónapon keresztül több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót - Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et - érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett, július 26-i megnyitóünnepségének színhelyén.

A fáklyás váltó csütörtökön a Notre-Dame de la Garde bazilika elől indult el. "Megdobogtatja a szívet, fantasztikus érzés. Ez az olimpiai láng, a sportnak és az együttélésnek és mindannak a szimbóluma, amiben reménykedünk" - mondta Boli. Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője előzőleg figyelmeztette a váltó résztvevőit, hogy

gyorsan tovább kell majd adniuk a lángot, ezért használják ki, éljék meg a rendelkezésükre álló időt.

"A sportban fontos a rajt. Jól kezdtünk, most már megy a váltó" - jelentette ki Estanguet, aki szerint minden nap érzelmekkel teli, ünnepi pillanatokat fog nyújtani a staféta, melyben tízezren vesznek részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×