eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A németek baja: túl gazdagok az emberek

Még csak néhány hónapja annak, hogy a Nationalelf mögött egy emberként felsorakozó Németországban olyan magasan ragyogott a futball csillaga, mint a német egyesítés eufóriájával is kísért világbajnoki cím óta sohasem. Ám valójában a helyzet egyáltalán nem jó. Mi több: a német futball egyáltalán nem tölti be azt a szerepet, amelyet az ország gazdasági potenciálja alapján betölthetne.

A német labdarúgás mögött álló jogi, szervezeti struktúra nem alkalmas arra, hogy a privilegizált helyzetben levő Bayern München mellett, de akár a bajorokat is ideértve, a klubok egyenrangú versenytársai legyenek a leggazdagabb angol, spanyol, vagy olasz kluboknak.

A "nonprofit" egyesületek szerkezete egyszerűen alkalmatlan arra, hogy abban egy Roman Abramovics, de akár Massimo Moratti típusú nagybefektető fantáziát lásson.

A német futball válságának másik fő oka, hogy elmaradt az utánpótlás-nevelés akadémiai rendszerű kiépítése.

Bevándorlók közül válogatnak, honosítanak

Elkerülhetetlen, hogy megkezdődjön a minőségi utánpótlás-képzés, amelyet ma - némi túlzással - a Kelet-Európában született, de már Németországban felnőtt játékosok (Lukas Podolski, Miroslav Klose és a többiek) honosítása helyettesít.

A német utánpótlás-válogatott alaptizenegyében ma több a Németországon kívül született, az ott világra jöttnél.

A nemzetközi porondon a Bundesligának ezért sokkal inkább hátra, mint előre kell tekintenie.

Portugália, Románia (!), Hollandia és Oroszország (!) karnyújtásnyi közelségben kergeti Németországot, ha pedig a négyből kettő meg is előzi, az azt jelenti, a Bundesligának 1+1 helye (egy a főtáblán, egy a selejtezőben) marad csak a BL-ben! A német bajnokság az ukrán, a bolgár, a skót pontvadászattal azonos besorolást kaphat...

Négy német az ötvenes listán

Hasonló a kép akkor is, ha nem a ligák, hanem az egyes csapatok listáját vizsgáljuk. A legjobb német, a Bayern München ebben a rangsorban 17. A legjobb ötven csapat között négy németet találunk - ezzel szemben az angolok közül a legjobb tíz között van négy...

Miközben a válság okait kutatjuk, azt se felejtsük el, hogy a Bundesliga ma a világ legmagasabb átlagnézőszámú bajnoksága!

Németország Európa legnagyobb állama, amelyben valóban dübörög a gazdaság. Például a futball miatt is: október elején jelentették be, hogy kifejezetten jó hatással volt a német gazdaságra a világbajnokság, új munkahelyeket teremtett, emelkedett a GDP.

Ám a futball szempontjából ez lehet, hogy baj. Angliában a Thatcher-korszak szakszervezet-ellenes politikája nem csak a szociális feszültségeket növelte, de a futball - szerte a világon - legnagyobb piacát adó munkásosztályt eltávolította a középosztálytól, a karrier lehetőséget kínálva a futballban olyan "proli gyerekeknek", mint Wayne Rooney, Steven Gerrard vagy John Terry.

Nem vonzó a futballista-karrier

Németországban ez a távolság nem túl nagy. Angela Merkel, az új kancellár szemmel láthatóan szívesen megnyirbálná a szociális juttatásokat, de az erős szakszervezetekkel hadakozó jóléti államban ez nem lesz egyszerű.

Így a futball számára a keleti import kínál továbbra is megoldást. Nem véletlen, hogy a már említett honosítottak mellett milyen sok a keleti országrészben, az egykori NDK-ban született sztár a német elitben.

Ha úgy tetszik: ahhoz képest, hogy a Bundesliga első osztályában összesen egy "hajdani NDK-s" csapat van, a keleti oldalon született sztárok száma lényegesen "felülreprezentált".

Michael Ballacknál, Bernd Schneidernél kell-e jobb példa erre?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×