Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Szulejmán ellen lázadnak a tévések

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szulejmán című török történelmi tv-filmsorozat betiltását követelik bangladesi filmesek, azt állítva, hogy a dél-ázsiai országban is népszerű sorozat "mindenütt látható szexjeleneteivel" tönkreteszi az ország filmiparát és szétzülleszti a családokat.

Az I. Szulejmán oszmán szultán történetét feldolgozó tévésorozatot 2015-ben kezdték vetíteni Bangladesben, és akkora sikere lett, hogy más tévécsatornák is külföldi sorozatokat kezdtek sugározni a helyi produkciók helyett. A bangladesi színészek és rendezők szerint az eredmény az lett, hogy filmstúdiók tucatjai mentek csődbe, a színészek jövedelme pedig dollármilliókkal zuhant.

"Minden a Szulejmán szultánnal kezdődött. Ezek a sorozatok tönkreteszik színészek és más filmes szakemberek ezreit foglalkoztató iparágunkat. Egy felmérés során azt állapítottuk meg, hogy körülbelül a stúdiók fele szűnt meg, és színészek százai kerültek nehéz helyzetbe, még a legnagyobb sztárok is elvesztették jövedelmük 50 százalékát" - mondta az AFP-nek Gazi Rakajet, a bangladesi rendezők céhének elnöke.

A dakkai kormány egyelőre nem reagált a sorozat betiltására vonatkozó követelésekre. Egyes kommentárok a külföldi sorozatok védelmére keltek, mondván, hogy jobbak a hazaiaknál.

Mások azért támadják a török sikersorozatot és a többi külföldi szériát, mert úgymond megsértik a konzervatív muzulmán ország családi értékeit, főleg a Szulejmán szultán háremében látható állítólagos szexjelenetek.

"A Szulejmán szultán és más külföldi sorozatok tele vannak szexjelenetekkel, márpedig a televízió az egész családnak szól, és a népszerűség nem lehet az egyetlen kritérium" - mondta Mamunur Rasid színész, a televíziós szakmai szövetség vezetője. A színész szerint a házasságon kívüli kapcsolatok bemutatása ezekben a sorozatokban "társadalmi problémákat okoz", nevezetesen növeli a válások számát Bangladesben.