eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin

Koszovó az első Oscar-díjára vár

Első Oscar-díját szerezheti Koszovó: a balkáni állam, amely 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, a Shok (Barát) című alkotással van versenyben a legrangosabb amerikai filmes elismerésért.

A koszovói-brit koprodukcióban készült rövidfilmet a brit Jamie Donoughue rendezte, és két fiú barátságáról szól az 1998-1999-es koszovói albán-szerb konfliktus idején. A fiúk a túlélésért küzdenek, beleértve azt is, hogy a cigarettapapírral látják el a falujukban állomásozó szerb katonákat.

"Felfoghatatlan élmény, főként a színészek, a stáb és a koszovói nép számára. Megtiszteltetés, hogy a részese lehetek" - mondta Jamie Donoughue a jelölésről. Az amerikai filmakadémia csütörtökön ismertette a 24 kategória esélyeseit. A rendező az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a bejelentést nagy ünneplés követte Pristinában, ahol a stáb élőben követte a Los Angeles-i sajtótájékoztatót.

A rövidfilm Eshref Durmishi koszovói színész élményeit dolgozza fel. Durmisi játszik is a filmben, amelyet társproducerként is jegyez. "Rendkívüli dolog Oscar-jelölt alkotásban szerepelni. Annál is inkább, mert a film a hazámról, gyerekkori élményeimről szól" - fogalmazott a színész.

A díjakat február 28-án adják át a hollywoodi Dolby Színházban. A kategória jelöltjei között vannak még az Ave Maria, a Day One (Az első nap), az Alles wird gut (Minden rendben lesz) és a Stutterer (Dadogó) című filmek.

Az Ave Maria öt ciszjordániai apácáról és egy épp a zárda előtt lerobbanó zsidó telepes családról szól sabbát beálltakor, a Day One pedig az amerikai hadsereg egyik tolmácsának első napjáról az afgán hadszíntéren, ahol segítenie kell az ellenség egyik bombakészítőjének világra hozni gyermekét. A filmet egy katonából lett filmes, Henry Hughes rendezte, aki kétszer is megjárta Afganisztánt.

Az Alles wird gut egy apa és nyolcéves lánya szokványosnak induló közös hétvégéjéről szól, amely azonban tragikus fordulatot vesz. A Stutterer pedig egy súlyos beszédhibás, de annál határozottabb belső hanggal bíró nyomdászról, akinek szembe kell néznie legnagyobb félelmével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×