Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Igazi "hegedűverseny" - Nyernek-e a Stradivarik?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alulmaradtak a Stradivari hegedűk újonnan készült társaikkal szemben egy tudományos körülmények között elvégzett vakteszten.

A kísérlethez tíz világszínvonalon játszó szólistát kértek fel, köztük Giora Schmidt amerikai-izraeli, Solenne Paidassi francia és Susanne Hou kínai származású kanadai hegedűművészt.

A 2012 szeptemberében elvégzett kísérleten a muzsikusok 12 hegedűt próbáltak ki: hat újat és hat régit, utóbbiak közt öt 17-18. századból származó Stradivarit. Az új hegedűk ára körülbelül százada volt a régi hangszerekének - magyarázta Joseph Curtin, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, michigani hegedűkészítő.

A zenészek első helyre nagy fölénnyel egy újonnan készült hegedűt tettek, és a második hely is egy új hangszernek jutott. Amikor meg kellett mondaniuk, hogy éppen új vagy régi hegedűn játszanak, 33-szor nem találták el a helyes választ, 31-szer igen.

A kísérletet Joseph Curtin és a franciaországi Pierre és Marie Curie Egyetemen dolgozó vezető szerző, Claudia Fritz hajtotta végre Párizs közelében egy próbahelyiségben és egy koncertteremben. A duó egy zenekarral is elvégezte a kísérletet, ennek eredményeit egy következő tanulmányban publikálják.

Joseph Curtin elmondása szerint a hangszerek típusát utólag sem fedték fel a zenészeknek, mert mindenképpen el akarták kerülni az érdekütközéseket és azt, hogy marketingkampánynak tűnjön a kísérlet.

A Stradivari (Stradivarius) család - különösen Antonio Stradivari - a 17-18. században készítette máig páratlannak tartott hegedűit és más húros hangszereit. Jelenleg mintegy 650 eredeti Stradivari-hangszer (hegedű, brácsa, cselló, gitár és hárfa) ismert a világon. Egy eredeti Stradivari piaci értéke több millió dollár is lehet.