eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Programok azoknak, akik elmenekülnének a locsolók elől

Az ünnep közeledtével szinte egymást érik azok a programajánlók, amelyek a húsvétolást, a népi hagyományokat mutatják be. Sokan vannak azonban azok, akik bár ki akarnak mozdulni a háromnapos hétvégén, mégsem szeretnék, ha a kirándulás során esetleg nyakon öntsék őket egy vödör vízzel vagy egy nem túl kellemes illatú kölnivel. Most azoknak kínálunk kultúrprogramokat a hétvégére, akik meg akarnak lógni a húsvétolók elől.

Ki a szabadba

A háromnapos ünnep alatt sokat szeretnek elutazni, és a szabadban tölteni az idejüket. Nekik ajánljuk a többi mellett az I. Keleti típusú páncélzatok napját Ópusztaszeren. A szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek a honfoglalás kori fegyvereket és páncélzattal, megnézhetnek egy sztyeppei közelharcot és részt vehetnek egy íjászversenyen is. Hétfőn a történelmi emlékparkban is húsvétolnak.

Igazi családi programnak ígérkezik a kecskeméti sárkányeregető találkozó. A program sárkányépítéssel kezdődik, majd aki sikerrel vette ezt az akadályt, az a többiekével összemérve próbálhatja ki saját alkotását. A gyerekek népi sport- és ügyességi játékokkal ismerkedhetnek meg, majd a táncház előtt egy Vitéz László-bábjátékot is megnézhetnek.

Aki nem akar kimozdulni Budapestről, de mégis a szabadba vágyik, annak a városháza parkjában megrendezésre kerülő borfesztivált ajánljuk. Ehhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy nem csak a borkínálat miatt érdemes odalátogatni. A szombattól hétfőig minden nap népzenei és dzsesszegyütteseket hallgathatunk délutántól úgy este tíz óráig.

A múzeumok kínálata

Azok, akiknek egy egyszerű hétvégén nem marad idejük kiállításra menni, most egy hosszú listából válogathatnak. A Szépművészeti Múzeumban a Van Gogh kiállítás ugyan már bezárt, most azonban parabélyegekkel várják a látogatókat. Hogy mi az a parabélyeg? Közelről még mi sem láttunk ilyet, azt azonban megtudtuk, hogy felesleges lenne őket borítékra ragasztani, arra ugyanis alkalmatlanok. A tárlat négy évtized művészbélyegeit mutatja be.

A múzeum a gyermekek számára szombatonként szervez foglalkozásokat, havonta egyszer pedig családi programot is tartanak. 7-én a felnőttek a gyermekekkel együtt követhetik nyomon, hogyan készülnek szövegbuborékok az ismert alkotásokhoz.

A Magyar Nemzeti Múzeumban még mindig látogatható a sajtófotó kiállítás, amelyet idén 25. alkalommal rendeztek meg, ezért különleges látnivalókat kínál. A tárlat része az a válogatás is, amelyen a National Geographic elmúlt 25 évben készült fotóiból állítottak össze. Az érdeklődők megismerkedhetnek a fotótechnika történetével, és természetesen láthatják a tavalyi év legjobb magyar sajtófotóit.

A Magyar Nemzeti Galéria a többi mellett egy olyan tárlattal várja vendégeit, amelyben bemutatja, hogyan zajlik egy festmény restaurálása. A folyamat sokszor rejtve marad a látogatók előtt, akik csak a munka eredményét csodálják meg. Az alapításának 50. évfordulóját idén ünneplő múzeum kiállítása a munka folyamatát mutatja be, valamint az elmúlt fél évszázad leglátványosabb eredményeket hozó restaurálásait.

Az Iparművészeti Múzeum igazi Tiffany-tárgyakat mutat be, azaz nem csak az üvegernyős lámpákat. A kiállításon Louis Comfort Tiffany csaknem 60 remekműve látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×