Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brexit után jön a Dexit?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több dán, immár a lakosság több mint 40 százaléka szeretné, ha Nagy-Britanniához hasonlóan hazájában is népszavazást tartanának az európai uniós tagságról - derült ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatásból.

A felmérést az Epinion kutatócég készítette és a DR dán közszolgálati adó ismertette.

Az 1215 megkérdezett 42 százaléka mondta azt, hogy szükség lenne referendumra az EU-tagságról, ez öt százalékpontos emelkedés az előző, februári adatokhoz képest.

A május 17. és 24. között végzett közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a lakosság 44 százaléka támogatja az ország tartós uniós tagságát, míg 37 százalék kilépne a 28-ak táborából. A többi megkérdezett bizonytalan ebben.

Az 5,5 millió lakosú Dánia - Nagy-Britanniával és Írországgal együtt - 1973-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, de a szkeptikusabb tagországok közé tartozik, és szuverenitása elvesztésétől tartva igyekszik kimaradni az uniós szerződések bizonyos részeiből.

A Lars Lokke Rasmussen vezette jobbközép kormánynak nincs arra vonatkozó terve, hogy népszavazást írjon ki az esetleges kilépésről.

Nagy-Britanniában június 23-án tartanak referendumot az EU-tagságról. David Cameron brit miniszterelnök egy hétfői nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha országa a népszavazás eredményeként távozna az EU-ból.