eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

El País: a tankoknál jobban fenyegeti a megosztottság Kelet-Európát

A kelet-európai térség államai közötti politikai széthúzás veszélyére hívta fel a figyelmet hétfőn az El País című spanyol napilap az ukrán-orosz válságról szóló elemzésében, amelyben például megjegyzi, hogy Magyarország Moszkva felé közeledik.

A tekintélyes spanyol liberális újság szerint a földrész keleti felében mindenkit aggodalommal töltenek el a kialakult helyzet gazdasági következményei, különös tekintettel a gázszállításra és az exporttilalomra. Ugyanakkor az országokat mindez szembeállítja egymással, attól függően, hogy hol, milyen problémákkal kell számolniuk. Az egymással szomszédos országok közötti megosztottságnak nagyobb a valós kockázata, mint egy katonai csapásé - írta a lap.

Az El País sorra vette a térség államait. Magyarországgal kapcsolatban például utal arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Moszkvához való közeledést szorgalmazza. A lap idézte a kormányfő kijelentését, amelyben az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban úgy fogalmazott: "Lábon lőttük magunkat". A cikk szerzője szerint e mondatok miatt a magyar kormányfő "állandó fülcibálásnak" van kitéve.

A román helyzet értékeléséhez Traian Basescu román elnök korábbi beszédét vették alapul, amelyben azt mondta: bár valós fenyegetés még nem érte őket orosz részről, de attól még fel kell készülni rá. Vagyis a nyíltan ukránbarát Romániában tartanak az effajta fenyegetéstől - véli a cikk szerzője, megemlítve, hogy az embargó viszont nem okoz jelentős gazdasági károkat számukra.

A szlovák álláspontot elemezve a lap kiemeli, hogy a "látszólag" Ukrajnát támogató kormány saját gazdasági érdekeit helyezi előtérbe, így szembe került az Európai Unióval az oroszok ellen bevezetett szankciók miatt, Ukrajnával pedig az orosz gáz felhasználásának kérdésében vélekednek eltérően.

Az El País szerint így az ukrán válság megingatja Kelet-Európát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×