Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztria alig járt jól a vasfüggöny lebontásával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztria alig járt jól a Keletet és a Nyugatot elválasztó vasfüggöny lebontásával - derül ki a Der Standard című osztrák napilap vasárnap ismertetett közvélemény- kutatásából.

A felmérésből kitűnt, hogy az osztrákok 40 százaléka szerint az ország állapota rosszabb lett 1989 óta, 17 százalék pedig nem érez változást.

A megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy Ausztria profitált az elmúlt 25 évből, 14 százaléka viszont újra felhúzná a vasfüggönyt. Szakértők szerint szerint főleg a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói foglalnak állást a vasfüggöny előtti állapotok mellett.

2009-ben a Der Standard már végzett hasonló témájú felmérést. Akkor 63 százalék gondolta úgy, hogy Ausztria számára is előnyös változások történtek a kilencvenes évek eleje óta, és 22 százalék állította volna vissza a korábbi állapotokat.

Idén a megkérdezettek 57 százaléka látja úgy, hogy leginkább Németország profitált a határnyitásból. 51 százalékuk szerint Szlovénia, 49 százalékuk szerint pedig Csehország használta ki legjobban a 25 évvel ezelőtt adódott esélyeket, a legkevésbé pedig Ukrajna (15 százalék) és Fehéroroszország (11 százalék). Magyarországról 42 százalék gondolja azt, hogy nagyon jól élt a vasfüggöny lebontása utáni lehetőségekkel.

A határnyitás óta felívelő és leginkább jövedelmező ágazatok közül legtöbben a turizmust említették (62 százalék). A megkérdezettek szerint a legkevésbé a mezőgazdaság (20 százalék) és a tudomány valamint a képzés területén (18 százalék) jelentett fellendülést az 1989 utáni időszak.