eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Amiben egyetért a szlovák kormány és ellenzék: provokáció volt a tüntetés

A szlovák kormánypártok és az ellenzék is egyetért abban, hogy a nyelvtörvény elleni tiltakozás provokáció volt az Magyar Koalíció Pártja részéről.

Anna Belousova, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke szerint a Magyar Koalíció Pártja által megszervezett dunaszerdahelyi tiltakozás nem volt más, mint provokáció. Ennek bizonyítéka, hogy azt a Szlovák Köztársaság egyik legnagyobb ünnepére, az alkotmány napjára időzítették.

A nyelvtörvény módosítása nem más, mint az állam belső kohéziójának megerősítése - hangsúlyozta a nemzeti párt első alelnöke. Még ennél is keményebben fogalmazott a párt első embere: Jan Slota szerint Budapest az MKP-ba tömörülő "nyilvános szolgái révén" a dunaszerdahelyi akcióval is tovább akarja szítani a szlovák-magyar viszonyban tapasztalható feszültségeket.

Az SNS ezért felszólítja a szlovák diplomáciát, az eddiginél határozottabban lépjen fel az ilyen törekvések ellen, valós a veszély ugyanis, hogy Magyarország addig feszíti a húrt, hogy a végén háborús konfliktus tör ki - fogalmazott Jan Slota.

Az ellenzéknek sem tetszett

Tomás Galbavy, az ellenzéki SDKÚ-DS képviselője úgy véli: a keddi tüntetés azt jelzi, hogy az MKP politikai irányvonalában elmozdulás történt, a tiltakozásra ugyanis abban a stadionban került sor, amely egyik jelképe Szlovákia és Magyarország, valamint a szlovákok és a szlovákiai magyarok közti kapcsolatok kiéleződésének. Szerinte mindez azt jelzi, hogy az MKP "felemelte a magyar kártyát, és azt politikája részévé tette".

Az ugyancsak ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom nyugtalanságának adott hangot a nagygyűléssel kapcsolatban, és ismételten hangsúlyozta: a szlovák-magyar viszonyban nem tüntetésekre, hanem párbeszédre van szükség.

A SME című napilap szerint a dunaszerdahelyi tüntetést a Fico-kormány hívta életre, mivel Marek Madaric miniszter szigorította a nyelvtörvényt azzal a szándékkal, hogy a magyar nyelvet kiszorítsák azon területekről, amelyekhez az államnak elvileg semmi köze nem lenne. Aki a szlovák-magyar viszony javulását szeretné, nem tesz ilyet - olvasható a SME kommentárjában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×