eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb reménysugár Ciprus egyesítésére

Ötven év után újra megnyitották a megosztott Ciprus egyik határátkelőjét, amely a főváros, Nicosia egyik utcáján halad át. A kettészakított sziget egyesítésére újabb reménysugár jelent meg az új görög-ciprusi elnök megválasztásával.

Ciprus furcsa tagállama az Európai Uniónak. A külvilág csak a sziget déli, görögök lakta részét ismeri el önálló országként, miközben az északi, török oldalt nem. Az évtizedes megosztottság felszámolására az ENSZ béktervet dolgozott ki, amit a ciprusi görögök még a 2004-es EU-felvétel előtt leszavaztak, annak ellenére, hogy a törökök támogatták.

Csütörtökön azonban érezhetően feszitivált idéző volt a hangulat a kettészakított főváros határvonalát jelző Ledra utcán, ahol megnyitották, technikai indokok miatt lezárták, majd újra megnyitották a két közösséget elválasztó egyik határátkelőt. Az emberek elözönlötték az utcát, az árusok olivabogyót és más finomságokat osztogattak.

Azt, hogy a kölcsönös gyanakvás ellenére sok ciprusi szorosabb kapcsolatokat szeretne a másik oldallal, jól illusztrálta, hogy amikor a görög fél egy időre, egy általa "illegális török rendőrjárőrnek" tartott ember megjelenése miatt lezárta az átkelőt, az utca mindkét oldalán tüntetők jelentek meg. A tiltakozók azt skandálták, hogy "Ciprus a ciprusi népé".

A vitára végül az ENSZ közvetítése tett pontot. Az ENSZ békefenntartó misszióban egyébként már 1993 óta magyar katonák is szolgálnak, jelenleg egy közös magyar-szlovák egység részeként felügyelik a tűzszüneti zóna egyik szektorát. Nekik kell fellépniük a tömegdemonstrációk esetén, vagy megvédeni az ütközőzónában élő kisebbségeket, ha válságosra fordul a helyzet.

A zöld vonal két oldalán

A nicosoai Ledra utcát 1964-ben zárták le, a törökök és görögök között kirobbant erőszak miatt. 1974-ben török erők szállták meg a sziget északi részét, és az ország kettészakadt.

Ciprus újonnan megválasztott görög elnöke, Demetrisz Krisztofiasz és Mehmet Ali Talat ciprusi török vezető azonban márciusban megállapodtak a bevásárló utca újboli megnyitásáról. A közterületet kettéválasztó falat már tavaly lebontották, de a katonák által őrzött átkelő megnyitásáról eddig nem tudtak megállapodni.

A BBC blogjára beíró ciprusiak legtöbbjét felvillanyozta a lehetőség. "Tíz éve katonaként szolgáltam ott, és soha nem hittem volna, hogy eljön a pillanat." - írta egy Konsztantinosz nevű férfi.

"Mi, a ciprusiak nem ismételhetjük meg a múlt hibáit" - jegyezte meg az Angliában élő ciprusi török Huluszi. "Már régóta el kellett volna törölni a zöld vonalat" - mondta a görög oldalon élő Kyriaki.

Az utca megnyitása előtt a környéket megtisztították a törmeléktől, új járdát raktak le és lámpákat állítottak fel.

Elisabeth Spehar, az ENSZ ciprusi misszióvezetője azonban józanságra intette az embereket: "mindnyájan tudjuk, hogy a Ledra utca megnyitása még nem oldja meg Ciprus problémáját. Még nagyon sokat és keményen kell dolgozni. De a lépés reményt ad" - mondta az ünnepélyes megnyitón.

A ciprusi és a török vezető várhatóan a nyáron kezdi meg az egyesítésről szóló részletes tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×