Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendkívüli állapot az élelmiszerárak emelkedése miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sárból készített kenyérre kényszerültek a nyomorgó haitiak, az élelmiszerárak ugyanis olyan ütemben nőnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak mást.

Vízzel, sóval és növényi olajjal vagy margarinnal kevert szárított sárga agyagból készül a szegények kenyere Haitin, amelyet a napon szárítanak ki. A "terrének" nevezett sárkenyér hagyományos ételnek számít a karibi szigetországban, normális körülmények között azonban csak az állapotos nők és a gyerekek eszik, mert sok benne a kálcium és a gyomorsavat közömbösítő antacidot is tartalmaz.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) komolyan aggódik a haiti élelmiszerárak gyors növekedése miatt, s ezért rendkívüli állapotot hirdetett Haitin és több más országban is.

A FAO szerint a tavalyi hurrikánszezon óta a súlyos áradások miatt elpusztult a termés, s emiatt az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedett. Míg tavaly decemberben még 17 forintnak megfelelő összeget kértek a nyomornegyedek piacain két csésze rizsért, ma már 102-őt.

Hasonló arányban nőtt a bab, a sűrített tej és a gyümölcs ára. Még a "terréhez" használt agyag ára is jelentősen megnőtt. Nem elég, hogy a "terrének" föld íze van, de parazitákat és toxinokat is tartalmaz - igaz, erősítheti a magzat immunrendszerét - hangsúlyozta Gerlad Callahan, a Coloradói Állami Egyetem immunológus professzora.

Haiti a nyugati félgömb legszegényebb országa, a lakosság 76 százaléka napi 390 forintnál kevesebb összegből él. Az alultápláltság általános, és hasmenés miatt az öt éven aluli gyerekek 20 százaléka meghal.