eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rendkívüli állapot az élelmiszerárak emelkedése miatt

Sárból készített kenyérre kényszerültek a nyomorgó haitiak, az élelmiszerárak ugyanis olyan ütemben nőnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak mást.

Vízzel, sóval és növényi olajjal vagy margarinnal kevert szárított sárga agyagból készül a szegények kenyere Haitin, amelyet a napon szárítanak ki. A "terrének" nevezett sárkenyér hagyományos ételnek számít a karibi szigetországban, normális körülmények között azonban csak az állapotos nők és a gyerekek eszik, mert sok benne a kálcium és a gyomorsavat közömbösítő antacidot is tartalmaz.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) komolyan aggódik a haiti élelmiszerárak gyors növekedése miatt, s ezért rendkívüli állapotot hirdetett Haitin és több más országban is.

A FAO szerint a tavalyi hurrikánszezon óta a súlyos áradások miatt elpusztult a termés, s emiatt az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedett. Míg tavaly decemberben még 17 forintnak megfelelő összeget kértek a nyomornegyedek piacain két csésze rizsért, ma már 102-őt.

Hasonló arányban nőtt a bab, a sűrített tej és a gyümölcs ára. Még a "terréhez" használt agyag ára is jelentősen megnőtt. Nem elég, hogy a "terrének" föld íze van, de parazitákat és toxinokat is tartalmaz - igaz, erősítheti a magzat immunrendszerét - hangsúlyozta Gerlad Callahan, a Coloradói Állami Egyetem immunológus professzora.

Haiti a nyugati félgömb legszegényebb országa, a lakosság 76 százaléka napi 390 forintnál kevesebb összegből él. Az alultápláltság általános, és hasmenés miatt az öt éven aluli gyerekek 20 százaléka meghal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×