eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyar cégek is részt vehetnek a Galileo fejlesztésében

Annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja az Európai Űrügynökségnek, magyar vállalkozók is részt vehetnek a Galileo-program kivitelezésében. Az európai műholdas navigációs rendszer kiépítéséhez kapcsolódó első közbeszerzési pályázatokat várhatóan a jövő évben hirdetik meg.

Mivel Magyarország nem tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA), nem vehet részt azokban a projektekben, amelyeket kizárólag ez a szervezet finanszíroz, a Galileo-programban azonban feladatot kaphat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Űrkutatási Tanács tagja.

A Galileo-program kapcsán kiírt pályázatok utólagos finanszírozású projektek, vagyis a résztvevőknek meg kell előlegezniük azokat a költségeket, amelyek a fejlesztésekhez szükségesek. Magyarországon ugyanakkor ilyen célokra nem állnak rendelkezésre külön források - közölte Solymosi János.

Ezek olyan nagy volumenű projektek, amelyekbe a magyar űripari cégek és kutatási helyek önállóan nem tudnak beszállni, vagyis csak alvállalkozói struktúrában működhetnek - tette hozzá a Magyar Űrkutatási Tanács tagja.

Solymosi Sándor ennek ellenére úgy véli: még ez is nagyszerű lehetőség a magyar űrkutatás és űripar számára.

Okosabb lesz, mint a GPS

Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak már van, a kínaiak, az indiaiak és a koreaiak már dolgoznak saját műholdas navigációs rendszerükön, elképzelhetetlen tehát, hogy az Európai Uniónak ne legyen ilyen - mondta az InfoRádiónak Barsiné Pataky Etelka európai parlamenti képviselő.

A rendszer kiépítése 3,4 milliárd euróba kerül, az összeg azonban megtérülhet, egyrészt azért, mert kifejlesztése és alkalmazása munkahelyeket teremt - közölte a politikus.

A rendszer legnagyobb felhasználója a közlekedés lesz, segít majd a flottamenedzsmentben, és ez alapján működnek majd az útdíjfizetési rendszerek - tette hozzá Barsiné Pataky Etelka.

A Galileo-rendszer - amely elsősorban nem katonai, hanem polgári felhasználásra készül - többet fog tudni és pontosabb lesz, mint az amerikai GPS - jelentette ki az európai parlamenti képviselő.

A politikus hozzátette: a két rendszer úgynevezett nulla szintje kompatibilis lesz egymással, ám a Galileo-ban erre még négy másik szint is épül majd.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×