eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Exit-poll: az RMDSZ és Tőkés László is átlépte a küszöböt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László egyaránt átlépte a bejutáshoz szükséges küszöböt a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon az urnazárás után közzétett exit-poll eredmények szerint.

A Realitatea hírtelevízió által közölt exit-poll eredmények szerint az RMDSZ 6,2 százalékos, a független jelöltként induló Tőkés László pedig 3,7 százalékos eredményt ért el.

Ennek értelmében a szövetség küldhet képviselőket Brüsszelbe, és a református püspök is európai honatya lehet. Az RMDSZ-t valószínűleg a listán szereplő első két jelölt, Frunda György és Sógor Csaba képviselheti az Európai Parlamentben.

A Realitatea hírtelevízió által közzétett exit-poll adatok szerint a Demokrata Párt (PD) a szavazatok 31,5 százalékát szerezte meg, ez 11 brüsszeli képviselő helyet jelenthet. A Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1 százalékkal a második, és hét politikusa képviselheti a szervezetet az Európai Parlamentben, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15,6 százalékkal a harmadik. A Liberális Demokrata Párt (PLD) 6,9 százalékkal áll az adatok szerint.

A CCSB kutatóintézet exit-poll adatai némileg eltérnek, de jelentős különbségek nincsenek. Ennek értelmében a Demokrata Párt (PD) a szavazatok 32,7 százalékával vezet, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,4 százalékkal a második, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14,6 százalékkal a harmadik. A Liberális Demokrata Párt (PLD) a szavazatok 6,6 százalékát szerezte meg.

A felmérés szerint nem érte el az 5 százalékos küszöböt az Új Generáció Pártja (PNG) a szavazatok 4,2 százalékával, valamint a Konzervatív Párt (PC) 4,2 százalékkal. Szintén a határ alatt teljesített a Nagy-Románia Párt (PRM) 3,6 százalékkal és a Nemzeti Kezdményezés Pártja (PIN) 1,4 százalékkal.

A Központi Választási Iroda tájékoztatása alapján helyi idő szerint 19 óráig a szavazópolgárok 27,29 százaléka adta le voksát. Az országos átlaghoz képest a magyar lakosság köréban jóval többen mentek el szavazni.

Markó: Az egység és a szolidaritás jelszava fontos

Az egység és a szolidaritás jelszava továbbra is fontos a romániai magyarságnak - jelentette ki Markó Béla, a RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen azt követően, hogy közzétették az exit poll eredményeket.

Az RMDSZ marosvásárhelyi kampányközpontjában nagy üdvrivalgással fogadott eredmények után Markó kijelentette: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.

Markó Béla sok sikert kívánt Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben, és azt, hogy valósítsa meg a választási kampányban vállalt terveit. Hozzátette: az biztos, hogy amit az RMDSZ ígért, azt teljesíti is fogja.

Frunda György, az RMDSZ-listavezetője kifejtette: a püspöknek eredetileg nem az volt a célja, hogy megszerezze a számára mandátumot biztosító szavazatszámot, hanem az, hogy megakadályozza az RMDSZ sikerét az európai parlamenti választásokon. Frunda szerint ilyen értelemben az RMDSZ győzelmet aratott a független jelölt felett, hiszen a szövetség bőven túllépte a bejutáshoz szükséges küszöböt.

Tőkés: Az erdélyi magyarság közös győzelme

Egyértelműen az erdélyi magyarság közös győzelméről van szó - mondta vasárnap este Tőkés László. Hozzátette: javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására.

Bebizonyosodott, hogy 18 év alatt nagykorúvá vált ez az erdélyi közösség, amely ezen a választáson európai módon vizsgázott, élt a demokratikus versenyhelyzet adta lehetőséggel - mondta a református püspök.

Tőkés László hangsúlyozta: nem vált be azoknak a kishitű aggályoskodása, akik a választások előtt azt hangoztatták, hogy az úgynevezett egység megbontása kudarcot fog eredményezni. Nem vált valóra az a lebecsülő vélekedés sem, miszerint Tőkés Lászlónak nincs esélye bejutni - tette hozzá.

"Íme, az erdélyi magyarság felsorakozott az értékek mentén, és tudott választani" - mondta Tőkés László, aki gratulált az RMDSZ-nek is, amely szerinte nagy mértékben átvette azokat a nemzeti stratégiai alapértékeket, amelyeket a Tőkést támogató erők is belefoglaltak programjukba.

"Ez a demokrácia győzelme a magyar politikában, gyökeresen megváltoztatja a romániai magyar politikai és közéletet, új fejezet kezdődik" - hangoztatta Tőkés László.

A kormány és a Fidesz is gratulált

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára komoly eredménynek tartja, hogy az RMDSZ és Tőkés László egyaránt átlépte a bejutáshoz szükséges küszöböt a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon az urnazárás után közzétett exit poll eredmények szerint.

Gémesi Ferenc szerint a magyarok nagyobb arányú részvétele a választásokon jelzi, hogy komolyan gondolták és fontos volt nekik a brüsszeli képviselet.

Hozzátette: beigazolódott a magyar kormány azon álláspontja, hogy ki kell szabadítani a pártpolitika fogságából a határon túli magyarság ügyét, ezért a kormány a romániai EP-kampányba sem avatkozott bele.

Az erdélyi magyarság győzelmeként értékelte a Fidesz a vasárnap esti romániai EP-választás exit poll eredményét.

A legutóbbi parlamenti választásokhoz képest arányaiban kétszer olyan jó eredményt ért el az erdélyi magyarság - mutatott rá az ellenzéki párt közleményében Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője.

"Győzött a nemzeti önbecsülés a politikai kicsinyhitűség felett, ami nyomasztóan kísérte végig a kampányt a határ mindkét oldalán" - áll a közleményben. Németh Zsolt szerint a siker a világos nemzetpolitikai célok és programok sikere is, különösen az autonómia tekintetében.

Érvénytelen a népszavazás

Az európai parlamenti választásokkal egy időben tartott, az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás érvénytelen lett Romániában, mivel a részvételi arány nem érte el az alkotmányban előírt küszöböt. A Traian Basescu államelnök által kezdeményezett referendumon rendkívül alacsony volt a részvételi arány, amely három órával az urnák zárása előtt mindössze 22,79 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×