eur:
391.03
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Csáky: "nyolc-tíz évente meg kell újulni"

Csáky Pált választotta a Magyar Koalíció Pártjának új elnökévé a révkomáromi tisztújító közgyűlésén a szlovákiai magyar szervezet. Az új elnök az InfoRádiónak azt mondta: korrekt kapcsolatot akar a magyar kormánnyal. Az eddigi elnök, Bugár Béla a jövőben nem vállal politikai tisztséget, de jelenlegi parlamenti képviselői megbízatását mandátuma lejártáig ki akarja tölteni.

Változnak-e a Magyar Koalíció Pártja céljai, szövetségesei?

A legfontosabb érték, főleg a szlovák politikai partnereink számára a folytonosság abban, ami jó volt, a kiszámíthatóság, a partnerek tisztelete, a párt szempontjából a megbízhatóság. A szlovák térfélnek az elsődleges üzenet az, hogy ebből a szempontból a párt politizálásában nem fog változni semmi, továbbra is az ellenzék két pártját, Mikulas Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióját, illetve Pavol Hrusovsky Kereszténydemokrata Mozgalmát tartjuk a hozzánk legközelebb álló politikai partnereknek.

A szó érzelmi, politikai értelmében mennyire tartja magát Bugár Béla örökösének?

Bizonyos fokig igen. Bugár Bélát tisztelem, nagyon komoly munkát végzett el a párt élén. Úgy néz ki, hogy a küldöttek többsége elfogadta azt az alapelvárást, hogy nyolc-tíz évente meg kell újulni.

Tizennégy szavazattal kapott többet, ezzel nyert.

Ebben a vetélkedésben igen, ugyanakkor szeretném megjegyezni, hogy utána javasoltam egy csapatot a kongresszusnak, kiket szeretnék legközelebbi munkatársaimnak és ott már 230-240 volt a titkos szavazatok száma, tehát a kongresszus az első csata után megértette, miről van szó és nagyon jelentősen támogatott, amit megtiszteltetésnek érzek.

Milyen viszonyban lesz a magyarországi kormányzó pártokkal, illetve a magyarországi politikai elittel?

Igyekszem minden magyarországi parlamenti párttal tisztességes és korrekt viszony kialakítani és ugyanerre fogok törekedni a Magyar Köztársaság alkotmányos tényezőivel, tehát a köztársasági elnök úrral, a parlament elnökasszonyával és a miniszterelnök úrral is, függetlenül attól, hogy ki van kormányon. A pártszimpátiákat a párttagok esetében természetesen tolerálni fogom, ez a véleményalkotás szabadságának a tolerálása.

Kicsit eltolódhat Bugár Bélához képest a viszonya Gyucsány Ferenc kormányával?

A mindenkori magyar kormánnyal kell korrekt kapcsolatot kialakítanom, munka jellegű, partner jellegű kapcsolatok kellenek, a szeretem, nem szeretem kérdése ilyen esetekben másodlagos kell, hogy legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×