eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

Német bírálatot kapott a rakétaelhárító pajzs terve

A német külügyminiszter Washingtonba utazott, ahol az iraki, az afganisztáni és a közel-keleti helyzeten kívül megvitatja a Kelet-Közép-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító pajzs tervét. Frank Walter Steinmeier indulása előtt élesen bírálta az amerikai tervet.

A német külügyminiszter megértéssel nyilatkozott az iráni fenyegetésből fakadó amerikai aggodalomról, de hangsúlyozta, hogy a biztonságot nem lehet bizalmatlanságra építeni.

Frank Walter Steinmeier szerint a rakétaelhárító pajzs nem szolgálhat újabb fegyverkezési verseny okául vagy ürügyéül, ezért a berlini kormány legfőbb célja a leszerelés, nem pedig újabb támadó eszközök telepítése.

Washingtonba indulása előtt tett nyilatkozatában a külügyminiszter leszögezte, hogy Németország semmiképpen sem szeretne újabb fegyverkezési versenyt látni Európában.

Steinmeier utalt arra is: nem szabad megengedni, hogy a rakétaelhárítás kérdése éket verjen az európai országok közé, mert a földrész biztonsága nem osztható meg. Ezért egyre inkább saját hatáskörbe kell vonni a döntési folyamatokat, anélkül azonban, hogy ez a történelmileg kialakult transzatlanti kapcsolat kárára menne.

A téma központi helyen szerepelt a német kancellár kétnapos lengyelországi látogatásán is, és a jelek szerint Angela Merkelnek sikerült rábírni tárgyalópartnereit, hogy a rakétaelhárító pajzs tervét a jövőben ne csupán amerikai-lengyel kétoldalú ügynek tekintsék, hanem ágyazzák be a NATO-t érintő feladatkörbe. Mint a kancellár kifejtette, a kérdést már szóba hozták a NATO és Oroszország között létesült tanácsban is, mert - mint Angela Merkel mondta - közös megoldásra lenne szükség.

A kancellár és a külügyminiszter nyilatkozata mintegy válasz a rakétaelhárító pajzzsal kapcsolatos moszkvai bírálatra is. Putyin orosz elnök a múlt hónapban tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten az amerikai tervet a fegyverkezési verseny újraélesztésének nevezte, és jelezte, hogy Moszkva nem nézi ölbe tett kézzel Washington mesterkedéséit a világpolitikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×