eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szavaztak, most a beígért amnesztiát követelik

Börtönlázadások sorozata várható Szerbiában, mert a parlament elnöke bejelentette: a mostani ciklusban már nem tűzik napirendre a beígért amnesztiatörvényt. Az éjjel már el is kezdődött ez első tiltakozó akció, amelynek során Szerbia legnagyobb börtönében 140 rab barikádozta el magát.

Az amnesztiatörvényt az új szerb alkotmányra kiírt népszavazás előtt ígérte meg a szerb vezetés a raboknak, azzal kecsegtetve őket, hogy bizonyos bűncselekmények esetén elengedik a büntetések egynegyedét.

A hivatalos kimutatások szerint a szerbiai börtönökben lévő rabok 80 százaléka le is adta szavazatát az új alkotmányra.

Legnagyobb csalódásukra azonban a szerb parlament elnöke bejelentette, hogy a jelenlegi parlament már nem tárgyalhat az amnesztiatörvényről, így tehát egyelőre a büntetések csökkentésére sem kerülhet sor.

Az amnesztiatörvényt azért nem tűzhetik napirendre, mert a szélsőjobboldali nacionalista Szerb Radikális Párt jelezte: csak akkor szavazzák meg a törvényt, ha felmentik a felelősség alól azokat is, akiket a háborús bűnökkel vádolt és szökésben lévő Mladic szerb tábornok rejtegetésével vádolnak.

A szerb börtönökből a bejelentés után jelezték, hogy tiltakozni fognak a csúszás miatt. Az első tiltakozó akció már meg is kezdődött az éjjel, a Zabela börtönben 140 rab bútorokkal barikádozta el magát.

Bár teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben a büntetés-végrehajtás, annyi kiszivárgott, hogy más börtönökben is folynak az előkészületek.

A szerb parlamentben időközben tárgyalások kezdődtek arról, hogy esetleg mégis napirendre tűzzék az amnesztiatörvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×