eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nem engedték, hogy ügyvédet hívjak" - állítja a nyitrai lány

Végig igazat mondtam - állítja M. Hedvig, a Nyitrán tanuló magyar egyetemista, akinek megverése a szlovák belügyminiszter és a miniszterelnök szerint csak kitalált történet. A média elől eddig elzárkózó csallóközi lány a pozsonyi Új Szó című lapnak adott exkluzív interjút.

"Nem engedték, hogy ügyvédet hívjak"

M. Hedvig a lapban megerősítette: kész magát alávetni a hazugságvizsgálatnak, ha kell, elmeszakértői vizsgálatnak is.

Azt mondta: felháborodást és tehetetlenséget érez, meglepetést azonban nem, mert a szombati kihallgatás után a legrosszabbra is fel volt készülve.

Elmondása szerint szombat kora reggel két nyomozó jött érte, akikkel azért volt hajlandó elmenni, mert ígéretük szerint két gyanúsítottal akarták őt szembesíteni.

Útközben kedvesek voltak, a kapitányságon viszont már arról próbálták meggyőzni, hogy jobb lesz, ha bevallja: az egész ügyet csak kitalálta. Hat órán keresztül hat rendőr győzködte, mozogni mindössze egy szűk folyosón engedték.

"Kimondottan durvák voltak, szidalmaztak. A mobiltelefonomat kikapcsoltatták velem, nem engedték, hogy ügyvédet hívjak. Azt mondták, hogy olyan hazug vagyok, hogy magam is elhiszem, amit mondok, szégyent hozok a nemzetemre és az egész országra" - fogalmaz a lapban M. Hedvig.

"Ordítottak rám, hogy ha nem vallok be mindent, előzetes letartóztatásba helyeznek. Aztán kiraktak másfél órára a folyosóra, és tízpercenként megkérdezték, meggondoltam-e magam. Én csak azt ismételgettem, hogy amire emlékszem, azt el is mondtam, de nincs mit bevallanom" - idézi fel a történteket.

Csak az édesanyja többszöri telefonos követelése nyomán engedték el, aki a rendőrökkel közölte: ügyvédet küld a lánya mellé. A lányt nem a rendőrök vitték haza, hanem a barátja ment érte.

"Csak arra emlékszem, hogy fázom"

Állításainak rendőrségi megkérdőjelezése után a lány olyannyira elbizonytalanodott, hogy pszichológushoz fordult, akinek a segítségével sikerült sok mindent felelevenítenie. Emlékszik arra, hogy egy magyar rendszámú kék személygépkocsi utasait igazította el Érsekújvár irányába. Velük magyarul beszélt.

"Ezt a beszélgetést hallhatták a támadóim, akik már a híd alatt kiáltottak rám, hogy Szlovákiában szlovákul", mire ő a békesség kedvéért jóváhagyó igennel válaszolt, és kérte őket, hogy hagyják békén. Azok azonban közrefogták, hajánál fogva a cserjésbe vonszolták.

"Kaptam egy pofont és ettől eleredt az orrom vére, a táskámban is minden véres lett, lelöktek a földre, a fűbe, majd hasba rúgtak. Ekkor veszíthettem el az eszméletemet, mert utána már csak arra emlékszem, hogy fázom. Valahogy összeszedtem magam, és elindultam az egyetem felé," ahol aztán bevitték őt az irodába, kérdezgették.

"Meg tudtam mondani ki vagyok, hol vagyok, de fokozatosan mintha köd szállt volna az agyamra" - mondta.

Különös eljárás

Néhány óra múlva a rendőrség a nyitrai, majd éjszaka a dunaszerdahelyi kórházban kihallgatta őt.

"Már akkor olyanokat kérdeztek, hogy kapcsolatban állok-e az MKP-val, (Magyar Koalíció Pártja) szándékomban áll-e megszellőztetni az ügyet, kinek akarok nyilatkozni, de azt gondoltam, ez a szokványos eljárás. Utána nem kerestek, a harmadik kihallgatás már csak jóval később, szombaton (szeptember 9-én) volt a nyitrai rendőrparancsnokságon" - eleveníti fel az augusztus 25-i eseményt és annak folytatását az Új Szóban a lány.

M. Hedvig szerint az orvos szakértő csak jóval az esemény után, akkor látta, amikor már napokon át szedte a váraláfutások felszívódását siettető gyógyszert, amiről az orvosszakértő is tudott.
"Tíz nappal a támadás után hívott fel, hogy felkeres, mert nagy nyomás nehezedik rá a rendőrség részéről. El is jött, lemérte a véraláfutásokat a combomon, és azt firtatta, hogyhogy már nincs is annyi kék foltom, amennyi a jegyzőkönyvekben szerepel."

Perdöntő boríték?

A diáklány a beszélgetésben elmondja, hogy a támadást követő harmadik napon egy borítékban ismeretlen feladó visszajutatta a címére az iratait.

"Először eszembe sem jutott, hogy ez fontos lehet, a borítékot bedobtam otthon a szemétkosárba."

Később a rendőrség igényt tartott a borítékra, amelyet aztán a lány kimentett a kosárból, és jóhiszeműen, nyállal visszaragasztotta rá a közben lehullott bélyeget, majd az egészet visszaadta a rendőröknek.

"Most már tudom, hogy nem kellett volna, de akkor nem feltételeztem, hogy ezzel visszaélhetnek" - mondta az Új Szónak M. Hedvig, aki a szlovák kormány belügyminisztere, Robert Kalinák szerint megverésének történetét csak kitalálta.

A Robert Fico miniszterelnökkel kedden közös sajtótájékoztatót tartó Kalinák olyan bizonyítékot sorolt fel, amely szerinte bizonyítja, hog M. Hedvig színlelt történetet adott elő a rendőrségnek.

A belügyminiszter szerint a rendőrség perdöntő bizonyítékai között elsődleges helye van a lány nyálából vett DNS-mintának, mert ez azonos azon boríték levélbélyegének ragasztójában talált nyál DNS-adataival, amelyben egy ismeretlen feladó M. Hedvig személyes okmányait visszaküldte a tulajdonosának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×