Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cél az Európai Egyesült Államok megteremtése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Románia, Bulgária után Horvátország csatlakozhat leghamarabb az Európai Unióhoz, utána viszont szünetelhet a bővítés - mondta az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. A Néppárt elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: folyik még a vita arról, hol végződik Európa határa.

A néppárti politikusok az Európai Unió megálmodója, Robert Schuman születése 120. évfordulójának tiszteletére tartott budapesti konferencián beszéltek az Európai Unióról.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering úgy vélte: a bővítés szüneteltetése alatt valósággá kell tenni az egyelőre zátonyra futott alkotmányos szerződést, meg kell nézni, hogyan működik a valóságban, és csak utána lehet új tagok fölvételére gondolni.

A politikus az InfoRádiónak azt mondta: a montenegróiak véleménynyilvánítását tiszteletben kell tartani; Boszniával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy szerencsésebb lenne, ha nem szakadna szét az ország.

Hosszú az a Balkánról

Minden balkáni állam egyszer majd európai uniós tag lehet, de ez egy hosszú út, nem pár hónapos vagy néhány éves időszakról van szó - hangsúlyozta Hans-Gert Pöttering.

A német konzervatív politikus kérdésre válaszolva a Vajdasággal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nagyobb autonómiára van szüksége, de Szerbián belül.

Hans-Gert Pöttering hozzátette: nem minden területen kell erősíteni az integrációt, hiszen vannak olyan kérdések, amelyekben a tagállamok vagy az egyes régiók hatékonyabb szabályozást tudnak kialakítani.

Martens: föderális Európa

Az Európai Néppárt elnöke szerint európai perspektívát kell biztosítani a kontinens országainak, ám ez nem feltétlen uniós tagságot jelent. Wilfried Martens azt mondta: folyik még a vita arról, hol végződik Európa határa.

A politikus emellett azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak föderálissá kell válnia, nem pedig szuperállammá.

Nem egy szuperállamot akarunk létrehozni, hanem az Egyesült Európai Államokat, egy föderális uniót, amelyről az unió megálmodója, Robert Schuman is beszélt - hangsúlyozta Wilfred Martens.