eur:
385.73
usd:
354.81
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával létrehozott Elektromobilitás Látogatóközpont megnyitásán a budapesti Millenárison 2018. április 3-án. A bemutatóterem látványos vizuális elemekkel és számos kipróbálható eszközzel segítheti az elektromosautó-használattal kapcsolatos szemléletformálást.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Négy nehéz év után így számol most a kormány

A magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre pedig újra az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe kerülhet - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

Varga Mihály hangsúlyozta: négy nehéz év után a kormány csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadósággal és erősödő gazdasági növekedéssel számol.

Kiemelte: stabilitás és egyensúly szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a koronavírus-járvány előtti tartós növekedéshez.

A pénzügyminiszter az ezt megalapozó feltételek között említette

  • a foglalkoztatás növelését,
  • az államadósság és a hiány csökkentését,
  • az infláció alacsonyan tartását,
  • a versenyképesség javítását és
  • az ország tőkevonzó képességének fenntartását.

Varga Mihály felidézte, hogy a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, az energiaválság és az elszálló infláció visszavetették a gazdaság teljesítményét. Ebben az időszakban a kormány kiemelten kezelte az elért eredmények, a többi között a családtámogatások és adókedvezmények megőrzését, a munkahelyek megvédését és a vállalkozásokat segítő programok elindítását - jelezte.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország saját erőből tudta stabilizálni a helyzetet. Az intézkedések eredményeképpen a magyar gazdaság az európai uniós átlagnál gyorsabban tudott visszaállni a korábbi pályára, már 2021-ben elérte a 2019-es kibocsátási szintet – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében a magyar gazdaságban idén 2,4 százalékos növekedést vár, ami a pénzügyminiszter szerint reális.

A tartós növekedés érdekében a kormány célul tűzte ki a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási ráta emelését 80 százalék fölé, illetve a munkanélküliségi ráta alacsonyan tartását - ismertette.

Varga Mihály kitért arra, hogy nehéz tartós növekedést elérni nagy költségvetési hiánnyal, ezt csökkenteni kell. A tervek szerint a mutató idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lesz - közölte.

A miniszter komoly eredménynek nevezte, hogy a tavaly januári 25,7 százalékról idén januárra 3,8 százalékra szorították le az árdrágulás ütemét, a külkereskedelem rekordot döntött tavaly, a folyó fizetési mérleg pozíciója javul és az ország tőkevonzó képessége is erős maradt.

A versenyképességet segíti a jó adórendszer is; a magyar adórendszer jövedelem- és munkabarát, ezt adóztatja legkevésbé az európai országokkal összevetve. Magyarország az uniós adócsökkentési rangsor élmezőnyébe tartozik, és az elmúlt időszakban látványos eredményeket ért el a gazdaságfehérítésben - emelte ki előadásában Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×