eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Apróságokkal észrevétlenül kinyírhatja az akksiját

A hideg időjárás miatt ötször több autó akksija mondta fel a szolgálatot, mint az átlagos téli napokon, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a kellemetlenség.

Az akkumulátorprobléma egyértelmű jele, ha hosszabban kell indítózni és lomhán indul az autó. Bár vannak, akik egyszerűen kiveszik a járműből az akksit és feltöltik a lakásban, a szakértők ezt nem ajánlják: meghibásodhat a motorvezérlő, és az is előfordulhat, hogy máshol van a hiba. Hasonló a helyzet a bebikázással is, ami pillanatnyilag előnyös, de az elektronikus rendszerben másutt zárlatot okozhat.

Szervizben ellenőriztessék az autósok az akkumulátorokat – tanácsolják a Bárdi Autó szakemberei. Ennek híján legalább arra figyeljenek, hogy minden világítást kapcsoljanak le, amikor leállítják a járművet. Az akksit kímélni is lehet: sokat segít egy fűtött garázs, vagy ha a sofőr csak az indítás után kapcsolja fel a világítást, illetve ha nem azonnal tolja fel a fűtés vagy a légkondi gombjait a maximumra.

A január eleji hirtelen lehűlés hétvégéjén több mint 3000 akkumulátort vásároltak a Bárdi Autónál, míg egy hét múlva, az enyhébb hétvégén már csak 576 darabot. Nyáron egyébként naponta körülbelül egy tucat akkumulátor fogy.

A rövid utakra indulók különösen figyeljenek

Jellemzően csak akkor foglalkoznak az autótulajdonosok az akkumulátorral, ha már gond van vele, pedig az élettartama egy kis odafigyeléssel meghosszabbítható. Azok, akik rendszeresen rövid utakra használják járművüket, jobban figyeljenek oda az akkumulátorra, mert a néhány kilométeres utak nem elegendőek az akksik indítás utáni visszatöltéséhez. Ha pedig akkumulátort kell venni, akkor azt olyan helyen tegyék, ahol egy év kötelező garancia is jár, és számlát is kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×