Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyengültek a részvények a múlt héten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vezető részvények többsége gyengült az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), amelynek részvényindexe, a BUX 183,68 ponttal, 1,01 százalékkal gyengült és 18 015,16 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 26,8 milliárd forint volt a héten, míg az előző héten 29,7 milliárd forint értékben születtek üzletek.
A hét vesztese az Egis volt, a papír árfolyama csaknem 6 százalékot esett, de a Richter kivételével többi vezető részvény is veszített értékéből.

A héten az európai piacokra, így a BÉT-re is hatással voltak a Szíriába tervezett amerikai invázióval kapcsolatos hírek. Hétfőn zárva voltak az amerikai piacok; ez érződött a BÉT forgalmán is, és kedvezően hatott a részvénypiacokra, hogy elmaradt a gyors amerikai katonai beavatkozás.

A BUX a hétfői stagnálás után kedden már kis pluszban zárt, a Richter és a Mol húzta fel az indexet. Szakértők szerint az OTP árfolyamát az gyengítette, hogy Csányi Sándor hétfőn úgy nyilatkozott: ha az összes devizahitelt azonnal forintosítanák, az 950 milliárd forint veszteséget okozna a bankrendszernek, s ebből 300 milliárd forint hárulna az OTP-re.

A szíriai helyzet miatt feszültség enyhülni látszott szerdán és csütörtökön - a BÉT is csendes, alacsony forgalmú napokat zárt, mindkét esetben gyengülve.

A hét utolsó kereskedési napján az amerikai munkaerő-piaci adatot hatására emelkedtek, majd a Szíriával kapcsolatos hírekre gyengültek a főbb tőzsdeindexek, a BUX a hét ötödik napját is gyengüléssel zárta.

Elemzők szerint a piaci fundamentumok alapján továbbra is felfelé mozdulhatnak a főbb európai tőzsdeindexek, ugyanakkor a Szíriával kapcsolatos hírek is befolyásolják a befektetői hangulatot, egy katonai incidens negatívan hatna a piacokra.

Az OTP 4185 forinton zárta a hetet, ez 54 forinttal, 1,27 százalékkal alacsonyabb az előző heti záróárnál. A Mol egy hét alatt 0,86 százalékkal gyengült, 16 050 forintot ért pénteken záráskor. A Magyar Telekom ugyancsak gyengült, 2,54 százalékkal, így 307 forinton zárta a hetet. A Richter-részvények értéke 1,09 százalékkal 3700 forintra emelkedett. Az Egis jelentősen, 6,99 százalékkal gyengülve 20 000 forinton fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,63 százalékkal, 26,60 ponttal 983,07 pontra csökkent.