eur:
389.35
usd:
361.96
bux:
68566.67
2024. május 7. kedd Gizella

A környezettudatosság még csak elméletben létezik

A közepes és nagyvállalatok körében egyre jobban terjed a környezettudatosság, de még inkább csak elméletben, mint a gyakorlatban jelenik mint a környezetvédelem - derült ki a Sun Microsystems megbízásából készített GKIeNet felmérésből.

A vállalatok beruházásait legfeljebb 10 százalékban befolyásolja jelenleg a környezettudatosság - mondta az InfoRádióban Lőrincz Vilmos, a GKIeNet partnere.

Leginkább a mezőgazdaságban figyelnek oda a cégtulajdonosok a környezetvédelemre, valamint a turizmusban, hiszen itt is a bevétel múlhat a gondosságon.

Sok vállalatvezető azonban gyakran még csak akkor környezettudatos, ha két, ugyanolyan árú beruházás közül kell kiválasztani a természetet kevésbé terhelőt.

A döntéseiket leginkább még mindig az ár, a minőség és a beruházástól remélhető kapacitás határozza meg.

A számítógépek használata egyre több áramot igényel

Csak az internet több mint 100 milliárd kW elektromos áramot fogyaszt egy évben, ennek költségei meghaladják a 7,2 milliárd dollárt. Vannak azonban már olyan technológiák és megoldások, amelyekkel csökkenthető az energiafelhasználás - mondta a Sun Microsystems műszaki igazgatója.

Fischer Erik elmondta: nagyjából másfél éve Kaliforniában nem csak a nagy meleg és a légkondicionálók elterjedése miatt voltak áramellátási problémák. A szilíciumvölgy számítástechnikai nagyvállalatai is jelentősen hozzájárultak az áramhiányhoz.

Az egyre fejlődő technika kiszolgálása nem egyszerű feladat az áramtermelők számára. A tudományos kutatások egyre nagyobb kapacitást, egyre nagyobb háttértárolókat igényelnek, amellyel arányosan emelkedik a gépek áramfelvétele is.

Hozzátette: egy számítógép azonban nem csak akkor vesz fel jelentős mennyiségű áramot, amikor használjuk. Használaton kívül is sokat fogyasztanak, épp ezért a vállalatvezetőknek arra kellene törekedniük, hogy kevesebb gépet használjanak, de azokat folyamatosan.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×