eur:
388.49
usd:
360.83
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Zuhanórepülésben a nemzetközi tőzsdék

Jelenleg korrekció zajlik a tőzsdepiacon - közölte a portfolio.hu elemzője. Kedden több százalékot estek a tőzsdeindexek és a gazdasági lapok mélyrepülésről írtak. Két százalék mínusszal indultak a német, a francia és angol börzék, ahol másfél százalékos csökkenés tapasztalható.

"Folytatódik a keddi árfolyamcsökkenés a Budapesti Értéktőzsdén. 1,2 százalékkal csökkent a BUX-index, 23.347 ponton áll" - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője.

Baráth Szabolcs hozzátette: hasonló folyamatok tapasztalhatók az európai piacokon is. Két százalék mínusszal indultak a német, a francia és angol börzék, ahol másfél százalékos csökkenés tapasztalható.

Nem pánik, korrekció

Kedden 3 százalékot estek az európai indexek, erre az amerikaiak 3,5 százalék körüli mértékben zuhantak (erre a 2001. szeptemberi terrortámadások óta nem volt példa), ezt pedig nem tudták még teljes mértékben lereagálni az európai tőzsdék az időeltolódás miatt, hiszen a kereskedések között csupán kétórás átfedés van - közölte a szakértő.

Az elemző úgy véli, hogy pánikról egyelőre nincs szó, ez inkább egy jelentős korrekció: az elmúlt hónapokban hihetetlen árfolyam-növekedés volt jellemző mind az európai, mind az amerikai piacokon, most tehát egy profitrealizálási hullám kezdődött el.

A visszaesés híre is fontos

A mostani helyzet az amerikai gazdaság növekedésének lassulásával párosul, vagy legalábbis az ezzel kapcsolatos aggodalmakkal: az amerikai központi bank korábbi elnöke ugyanis kedden megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban az év végére recesszió vár, vagyis két egymást követő negyedévben csökken majd a GDP - jelezte Baráth Szabolcs.

Vegyes képet fest a régió, miközben az orosz börze 2 százalékos, a lengyel pedig 1.7 százalékos mínuszban áll, addig a cseh piac stagnálás közeli szintre tért vissza - jelentette a portfolio.hu

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×