Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A devizahiteleseket szorongatja a forint esése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak ebben a hónapban csaknem 2,5 százalékot gyengült a forint árfolyama az euróhoz viszonyítva, ami megnövelheti a devizahitelek törlesztő részleteit.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint az euró vagy svájci frank alapú kölcsönöknél jobb előre átgondolni az esetleges kockázatokat.

Az ügyfeleknek nem szabad fizetőképességük határáig eladósodniuk. Az árfolyam-ingadozással ugyanis megnőnek a terheik - mondta Binder István az InfoRádióban.

Ha valakinek például 200 eurót kell törlesztenie havonta, akkor a kiadása a múlt hónapban, a 246 forintos euró mellett 49.200 forint volt. Ha viszont a forint 10 forintot gyengül az európai valutához képest, akkor a havi fizetési kötelezettség 51.200 forintra emelkedik.

Ha ehhez társul például az Európai Központi Bank kamatemelése, amely a legszélsőségesebb esetben 1,5 százalékos lehet, akkor a magyarországi törlesztő részlet már 20 százalékkal is emelkedhet - mondta Binder István.

A hitelezők ez ellen úgy tudnak védekezni, ha a devizahitelüket átváltják forint alapúra. Ennek azonban szintén vannak költségei.

A szóvivő hangsúlyozta: mindenki akkor jár jól, ha nem nyújtózkodik túl a takaróján, azaz olyan törlesztő részletet vállal be, amelyet akkor is ki tud fizetni, ha egy kicsit emelkedik a havi kiadás.