eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem a mi hibánk: a hormonok miatt vagyunk féltékenyek

A szerelemhormonként is ismert oxitocin hatással van az antiszociális viselkedésre, például az irigység és a káröröm kialakulására is - állapították meg izraeli kutatók.

A Haifai Egyetem kutatói rájöttek, hogy az oxitocin egymással teljesen ellentétes érzelmeket kelthet az emberben. Ez a hormon ugyanis nem csupán bizalmat, empátiát és nagylelkűséget kelt az emberben, hanem féltékenységet és kárörömöt is.

"Kiderült, hogy az oxitocin a szociális érzelmek teljes tárházát kioldja. Ha az érintett képzettársításai pozitívak, akkor a hormon a szociális, ha negatívak, akkor az aszociális érzések kialakítását segíti elő" - magyarázta a kutatást vezető Simone Samaj-Curi.

A szervezet gyermekszülés és szexuális kapcsolat idején termel oxitocint. A kutatás résztvevőivel szintetikus oxitocint lélegeztettek be; valamennyinél magasabb fokú önzetlenséget és emberbarátibb érzelmeket tapasztaltak, mint azoknál, akik placebót kaptak.

A vizsgálat során azonban az is kiderült, hogy a hormont inhaláló résztvevők játék közben irigyebbnek bizonyultak, ha ellenfelük náluk több pénzt nyert, és nagyobb volt a kárörömük, amikor ők vezettek, mint a placebós kontrollcsoport tagjai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×