Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnőtt Oroszország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország - eddig is a világ legterjedelmesebb országa - a Távol-Keleten további 4,5 négyzetkilométerrel lett nagyobb az utóbbi három év alatt egy földrengés és egy vulkánkitörés folytán - tájékoztatta egy kutató a szahalini parlamentet pénteken.

A 2007. augusztus 2-án a Szahalin dél-nyugati részén három óra alatt bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 6,7, illetve 6,1-es erősségű földrengés nyomán a tengerfenék egy része felemelkedett, és a szárazföld mintegy 3 négyzetkilométerrel bővült, idén júliusban pedig a Kuril-szigetekhez tartozó, lakatlan Matua (japánul Macuva) szinte teljes területét elfoglaló Szaricsev-csúcs vulkánkitörése növelte az ország területét 1,5 négyzetkilométerrel.

Minderről Borisz Levin, az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti tengeri geológiai és geofizikai intézetének igazgatója számolt be pénteken a Szahalini területi parlament képviselőinek.

A 2007-es földrengést Nyevelszk város szenvedte meg a legnagyobb mértékben: az 50 ezres lakosságú város szinte egész központja romba dőlt, de az egész Szahalini területet katasztrófa sújtotta övezetnek kellett nyilvánítani.

A Szaricsev-vulkán nyári aktivitását a Vezúv Pompejit elpusztító kitöréséhez mérik: 11 hatalmas robbanás követte egymást, az egyik során a hamuoszlop 21 kilométeres rekordmagasságba lövellt fel, s a hamu eljutott egészen Szahalinig, a Habarovszki területig és Magadanig. Röviddel a kitöréssorozat előtt helyeztek el GPS-antennát a szigeten, s így jól tudták figyelni és rögzíteni a felszín mozgását.

Levin hozzátette: a Japán északi és Kamcsatka déli csücske között lévő egész Kuril-szigetcsoport évi 18 milliméteres sebességgel közeledik Szahalin felé. Beszámolt arról, hogy az intézet összeállította a társág szeizmikus atlaszát az utóbbi száz évben ott bekövetkezett erős földrengések alapján, s a térkép azt mutatja, hogy Szahalin egész területén lehetségesek igen erős földrengések, továbbá hogy a Kuril-szigeteken - ahol 60 tűzhányó, s köztük 36 aktív található - még jelentősebb a szeizmikus aktivitás.

A szigetcsoport vulkánjait, amelyeknek működése veszélyes lehet a lakosságra, vagy a légi forgalomra, valós időben folyamatosan figyelik.