eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meteorológus: a forróság visszatér

Szerdára megszűnik a több mint egy hete tartó rendkívüli meleg - közölte az országos tisztifőorvos az InfoRádióban.

Falus Ferenc elmondta: keddig rendelte el a hármas fokozatú hőségriadót, de az előrejelzések alapján hétfőn és kedden az átlagos napi középhőmérséklet már nem éri el a 27 fokot.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen forró, száraz nyári időszak a mérések óta még nem fordult elő Magyarországon.

Hangsúlyozta: a hőség - például a porszenyezettség miatt - főként a nagyvárosokban, elsősorban a lakótelepeken élők szervezetét terhelte meg.

Nem sokkal korábban Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese arról számolt be, hogy a holnapi pár fokos enyhülés után kedden ismét nagyon meleg, 35-40 fok lesz, de szerdától egy hidegfront hatására 26-31 fok várható.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy csütörtöktől a hőmérséklet ismét emelkedik, pénteken 31-36 fok is lehet.

Budapesten a rendkívüli melegben locsolóautók öntözik a villamossíneket, a sofőrök pedig hideg vízzel hűtik a Volvó buszok légkondicionálóit.

A MÁV továbbra is fokozott pályafelügyeletet tart, és a sebességkorlátozás miatt 15-20 perces késések előfordulhatnak a vasúti közlekedésben.

A hét elmúlt napjaiban többször is új melegrekordot regisztrált a meteorológiai szolgálat: szombaton Túrkevén 40,5 fokot mértek.

Az abszolút melegrekord pénteken dőlt meg, Kiskunhalason 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A nagy melegben szinte teljesen kiszáradtak az erdők, több helyen hatalmas tüzek voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×