eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
A Tréner Kft. repülőgépe szúnyogirtó szert juttat a levegőbe Nyíregyháza felett 2020. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Már a fővárosban is irtják a szúnyogokat

Budapest mellett Komárom Esztergom, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés a héten.

A szakemberek összesen 1700 hektáron irtják biológiai módszerrel a vérszívókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az eljárás során egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó szert juttatnak a vízbe, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el - tették hozzá.

Mint írták: a csípőszúnyogok tömeges elszaporodásának megelőzése, később pedig a szúnyoginvázió mértékének csökkentése érdekében kiemelten fontos a tavaszi lárvák ellen védekezni. Az elszórtan elhelyezkedő kisebb szúnyogtenyészőhelyek kezelése során terepjáróra szerelt nagynyomású gépekkel, háti permetezővel, valamint csónakra rögzített berendezéssel juttatják ki a környezetbe a szert a szakemberek.

A természetvédelmi területeken még a biológiai módszer is csak külön engedéllyel, korlátozottan alkalmazható - tették hozzá.A katasztrófavédelem által megbízott rovartani szakértők a beavatkozások hatékonysága érdekében folyamatosan vizsgálják a szúnyogok élőhelyeit és felügyelik a kivitelezési munkálatokat.

A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Sok szúnyog nem folyó- vagy tópart mellett él, hanem emberközeli életmódot folytat. Ilyenek az őshonos házi szúnyogok mellett az elmúlt években betelepült inváziós fajok is.

A ház körül összegyűlt kisvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen nem lehet központilag védekezni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy folyamatosan ürítsék ki a ház körül található, a szúnyogok tenyészőhelyéül szolgáló vízzel teli edényeket, tartályokat, hordókat - olvasható az OKF közleményében.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×