eur:
386.98
usd:
358.56
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezett a magyarság - a nap hírei

Magyarországon és a magyar közösségek világszerte is megemlékeztek a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójáról. Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak. Feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben a veszélyhelyzet június 20-ai megszűnése után. A nap legfontosabb hírei június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

Magyarországon és a magyar közösségek világszerte is megemlékeztek a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójáról. Az Országgyűlés emlékülést tartott, Budapesten egy percre leállt a tömegközlekedés. Világszerte több mint 15 ezer harang szólalt meg 16 óra 30 perckor, amikor száz évvel ezelőtt Versailles-ben, a Nagy-Trianon kastélyban írták alá a szerződést. Áder János köztársasági elnök a magyar parlamentben arról beszélt: az ország területének kétharmadát elvesztette, népessége 18-ról 7,5 millióra zsugorodott, 3 millió magyar került határon túlra. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét.

Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón megerősítette: a jövő évi költségvetésben 18 százalékkal több pénz jut az önkormányzatoknak. A miniszter arról is beszélt, hogy az egészségügyben a járványügyi helyzet tapasztalatai alapján áttekintik a készletgazdálkodásra, finanszírozásra vonatkozó szabályozást. Szólt arról is, hogy továbbra is működik az operatív törzs, a kórházak irányítási rendszere és az időseket védő intézkedések többsége is fennmarad. A legfontosabb változás, hogy megszűnik a rendeleti törvényalkotás, amelyről június 16-ai ülésén dönt a parlament.

Feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben a veszélyhelyzet június 20-ai megszűnése után – jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be. Csütörtökre virradóra újabb 23 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3.954-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. 5 idős, krónikus beteg halt meg, ezzel 539-re nőtt az elhunytak száma. 2.205-en már meggyógyultak. 1.210-re csökkent az aktív fertőzöttek száma.

Jövő év októberétől érkezhet gáz Szerbia felől Magyarországra, akár a tervezettnél is nagyobb mennyiségben. A külgazdasági és külügyminiszter és a szerb bányászati és energiaügyi miniszter budapesti egyeztetése után Szijjártó Péter közölte: Magyarország többletfejlesztéseket is vállal, ha a szállító vállalatok az évi 6 milliárd köbméternél nagyobb igényt jelentenek be. A határtól a magyar vezetékhálózatig tartó szakasz építése már az előkészületeknél tart, és hamarosan megszülethet az összekapcsolódási megállapodás Szerbiával.

Korlátozásmentesen lehet utazni péntektől Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az elmúlt napok telefonos egyeztetéseire hivatkozva azt közölte: az érintett országok illetékeseivel sikerült megállapodni minden technikai kérdésben, így reggel, várhatóan 8 órától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok. Ez azt jelenti, hogy péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni.

Közbeszerzési eljárást írt ki a Duna alatti vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére a Budapest Fejlesztési Központ. Vitézy Dávid vezérigazgató az InfoRádiónak elmondta: a következő évtizedet meghatározó projekt célja, hogy a Nyugati pályaudvartól Kelenföld irányában a fejpályaudvarok ne akadályozzák a vonatok áthaladását a fővároson. Ha a tanulmányok is igazolják, akkor a jövőben a Déli pályaudvar helyén egy föld alatti áthaladást biztosító állomás jöhet létre.

Csaknem duplájára emelte eszközvásárlási programjának keretösszegét az Európai Központi Bank, és a futamidőt is meghosszabbította fél évvel. A kamatokon nem változtatott az eurózóna jegybankja. Az EKB kiemelte, hogy az új, 1350 milliárd eurós keretösszegű program továbbra is rugalmasan működik, a cél, hogy a pénzből minél több jusson el a reálgazdaságba, elsősorban a cégekhez és a háztartásokhoz.

Megszavazta a bizalmat Lengyelországban az alsóház a Mateusz Morawiecki vezette kormánynak. A voksolást váratlanul kezdeményező miniszterelnök azzal indokolta a lépést, hogy szerinte az ellenzék a koronavírus-járvány alatt megpróbálja destabilizálni a belpolitikai helyzetet. A bizalmi indítvány kezdeményezése elemzők szerint a június 28-ai elnökválasztással is összefüggésbe hozható.

Minden még élő, egykori amerikai elnök elítélte a rasszizmust. Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush és Barack Obama is közleményt adott ki a faji alapú hátrányos megkülönböztetés, illetve az egyenlőtlenség ellen. Bírálták Donald Trump jelenlegi elnököt, aki bár elítélte George Floyd meggyilkolását, még nem szólalt fel a rasszizmus és a feketékkel szemben gyakori rendőri brutalitással szemben.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×