eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
Nyitókép: Pxhere

Tanárhiány: cáfolja a Klebelsberg Központ a kiszivárgott számokat

Több mint 4300 tanár hiányzik a magyar állami iskolákból - írta az Index a Klebelsberg Központ összesített adataira hivatkozva. Az intézmény szerint viszont az országos, mintegy 170 ezer fős pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 százaléka betöltetlen.

Az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt, derül ki azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból, amelyek az Index birtokába kerültek. A portál részletes cikket közölt a tanárhiányról, amelyből kiderül, hogy az általános iskolákból 3945 pedagógus hiányzik, a gimnáziumokból pedig 461.

Eszerint az állami iskolákban már a teljes állomány négy százalékát nem sikerül feltölteni, mivel összesen 81 621-en dolgoznak tanárként.

Kiderül az is, hogy a kémia- és fizikatanárok között a legrosszabb a helyzet, ennek a két tárgynak az oktatói öregszenek a legnagyobb mértékben.

Sok helyen már csak nyugdíjas pedagógusokkal tudják megoldani a helyettesítést, de így is egyre több a túlóra. A helyzet leginkább a kistelepüléseken súlyos.

Főként azok a kollégák hiányoznak a rendszerből, akik a piacon magasabb bérért tudnak elhelyezkedni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabó Zsuzsa. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról is beszélt, hogy mennyi az átlagéletkor a szakmában.

"47 év körül van az átlagos életkor, de ez azt jelenti, hogy a nők 40 éves nyugdíjba vonulásának lehetőségeit meg fogja vonni, hiszen a szakmában főként nők dolgoznak. Ez egy-két év múlva ennél sokkal komolyabb problémát fog előrevetíteni" - emelte ki Szabó Zsuzsa.

A tanárszakra jelentkezők 45 százaléka nem diplomázik, az egyetemet elvégzők 30 százaléka csupán egy-két évet tölt a pályán, majd öt év múlva újabb 30 százalék hagyja ott a tanítást

tette hozzá az Arénában Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Béremelés kellene

A szakszervezetek szerint egyedül béremeléssel lehetne megoldani a problémát. Ha ez nem történik meg, még a jelenleginél is több pályaelhagyóval kell majd számolni.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint is újra kell gondolni a pedagógusbéreket. Horváth Péter szerint

szükséges valami társadalmi standardhoz kötni a pedagógus alapbért,

mert így tudja valaki magát elhelyezni, hogy ezt szeretné csinálni ennyi pénzért, vagy nem. Horváth Péter szerint is kijelenthető, hogy jelenleg pedagógushiány van Magyarországon. Mint mondta, a felmérések szerint

4000 körüli olyan álláshely van, amit be lehetne tölteni és ezzel javulnának a feltételek.

A Klebelsberg Központ szerint hamisak a számok

A Klebelsberg Központ közleményben cáfolta az Index cikkében közzétett adatokat. Mint írták, információk szerint az országos - mintegy 170 ezer fős - pedagóguslétszám legfeljebb 1-2%-a betöltetlen, a tanév biztonságos kezdését tehát semmi nem veszélyezteti. Hozzáteszik:

a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma.

Betöltetlen pedagógus-állások jelenleg is vannak, de ez nem azt jelenti, hogy országos pedagógushiány lenne – közölte az InfoRádióval még augusztus elején a szaktárca sajtóosztálya.

Újra megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, válaszukra várunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×