Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő eredmények a magyar téligumi-teszten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatodik alkalommal került sor a téligumi-tesztre a Hungaroringen található tanpályán.

A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu által szervezett eseményen tavalyhoz hasonlóan 19 szettet vizsgáltak meg a szakemberek, köztük ötféle új, négy évszakos típus, valamint egy új és egy használt nyári garnitúra is szerepelt a teljes körű összehasonlíthatóság érdekében.

Az idei tesztek, melyeket a szakemberek télies hidegben, 1 és 3 °C közötti hőmérséklet-értékeken végeztek, mind a száraz, mind a vizes, mind pedig a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták különböző sebességek mellett. Emellett sor került a csúszós úton mutatott kapaszkodóképesség, a gördülési ellenállást mutató kigurulás, a kopás, illetve a menetzaj mérésére is. A teszten az itthon legelterjedtebb méretű (195/65 R15) abroncsok szerepeltek.

Míg száraz és nedves aszfalton még hidegben is elviselhető teljesítményt nyújtanak a nyári abroncsok, addig havas, jeges útviszonyok mellett a téli gumit semmi sem képes helyettesíteni. A legjobb téli gumikkal felszerelt autó féktávolsága jeges úton 40 km/óráról lefékezve 21 méter alatt marad, ugyanaz a jármű nyári gumival 37 métert tesz meg a megállásig, és nincs jelentősége, hogy használt nyári gumit, vagy a fél éve kategóriagyőztes új nyári abroncsot használjuk - derült ki a teszten.

A vizsgálatban részt vevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Száraz úton - fagypont felett – a Michelin négyévszakosa, míg vizes úton a Vredestein téli abroncsa volt a legjobb, mindkét teszt második helyezettje a Continental téli gumija volt. Jeges úton fékezhetőségben a Bridgestone, míg kapaszkodási képességben a Continental volt a legjobb. A legcsöndesebbnek szintén a Bridgestone bizonyult, ugyanakkor a gördülési ellenállás szempontjából a Hankook bizonyult a legjobbnak. Kopási kép tekintetében 7 abroncs is a maximális pontszámot kapta, valamennyien téli abroncsok.

Meglepetés, hogy az ez egyre divatosabb  négy évszakos gumik közül négy esetében is sikerült a jeges útviszonyoknak megfelelő változatot kihozniuk a gyártóknak, de a különböző szempontok összesítése során világosan látható, hogy ez az abroncsfajta a téli időszakokban komoly teljesítménybeli kompromisszumok vállalását jelentheti.

A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a száraz, nedves és jeges aszfalton mért fékutakat, illetve a jeges úton mért kapaszkodást 20-20 százalékos, a kopást 10 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve a hazai téligumiteszt 2017 az alábbi sorrendet eredményezte:

Abroncs százalék* értékelés
Continental WinterContact TS 860 96% nagyon jó
Hankook W452 Winter iCept RS2 92% nagyon jó
Bridgestone Blizzak LM001 91% nagyon jó
Nexen WinGuard SnowG WH2 88%
Michelin Alpin 5 88%
Goodride SW602 All Season (négyévszakos) 87% kielégítő
Laufenn LW31 I Fit 87% kielégítő
Vredestein Quatrak 5 (négyévszakos) 87% kielégítő
Goodyear UltraGrip 9 86% kielégítő
Barum Polaris 3 85% kielégítő
Toyo Snowprox S943 85% kielégítő
Firestone Winterhawk 3 84% feltételesen ajánlott
Nexen N'Blue 4Season (négyévszakos) 84% feltételesen ajánlott
Infinity Winter Hero INF-049 84% feltételesen ajánlott
Goodyear Vector 4Seasons (négyévszakos) 82% feltételesen ajánlott
Használt téli gumi 79% nem ajánlott
Michelin CrossClimate (négyévszakos) 78% nem ajánlott
Új tesztgyőztes nyári gumi 77% nem ajánlott
Használt prémium nyári gumi 69% nem ajánlott
           

* százalékos pontszám, a teszten tapasztalt legjobb jellemzőkhöz viszonyítva