Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így győzheti le az öregedést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hivatalos besorolás szerint 60 éves kor felett idősödőnek számítanak az emberek. Az InfoRádió Családi hét című magazinjának nyilatkozó gyógytornász azt javasolja, hogy az érintettek ebben az életkorban is sportoljanak, hiszen a testmozgás gyógyszer. A fizikai aktivitás hátráltatja a betegségek kialakulását, illetve kellemesebb életminőséget biztosít - tette hozzá Mészáros Lászlóné.

 Mozogni fájdalom esetén sem csak lehet, hanem kell – hívta fel a figyelmet a gyógytornász. Mészáros Lászlóné hozzátette, de nem mindegy, mit és hogyan csinálunk. A fizikai aktivitás mennyiségének meghatározásakor figyelembe venni az általános és a helyi, akár a fájdalmas ízület terhelhetőségét.

„A mozgás megelőzésképpen is előnyös.”

Időseknél, például a csontritkulás miatt kialakult hajlott hát esetén vannak nem ajánlott mozgások, ilyen például az ülve és állva végzett törzshajlítás – mondta el a gyógytornász.

„A sok hajlításos gyakorlat fokozhatja a csigolya összeroppanásos törésének veszélyét. A hát egyenesítését segítő gyakorlatok viszont kifejezetten előnyösek.”

Arról, hogy egy nyugdíjasnak a szakember segítsége megfizethető-e, a gyógytornász azt mondta, ezt az önkormányzatok támogatják.

„Nem fitneszklubokba kell menni, hanem olyan helyekre, ahol ingyenesen meg tudják tanulni, mit és hogyan kell csinálni.”

A mozgástól jobb lesz a közérzet, a rendszeres mozgás olyan minőségi változást eredményeznek a szervek működésében, amelyek bizonyos betegségek kialakulását előzhetik meg – mondta a szakember.

„Egy amerikai nézet szerint, amelyet Apor Péter sportorvos és kardiológus is hangoztat: a testmozgás gyógyszer. A rendszeres és megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás hátráltatja a betegségek kialakulását és egészségesebb, kellemesebb életszakaszhoz juttatja az embereket; jobban érzi magát testileg és lelkileg is” - hangsúlyozta Mészáros Lászlóné.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják az InfoRádió Családi hét című műsorában.