Inforádió

Meghallgatom Élő adás

30 éves titkosításról is dönthet a parlament

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harminc évre titkosíthatja ma az Országgyűlés a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy részét. Döntés várható az alkoholok jövedéki biztosítékának újbóli módosításáról, és olyan javaslatok is napirenden szerepelnek, amelyekhez szükség van a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatára.

Az atomerőmű-bővítés kivitelezési szerződésének bizonyos elemeit érintő, 15 év helyett 30 évesre kiterjesztett titkosítást Aradszki András energiaügyi államtitkár a tegnapi vita során részben nemzetbiztonsági okokkal indokolta.

A fideszes Cseresnyés Péter szintén hangsúlyozta, hogy nem általános, hanem a szükséges mértékű titkosításról van szó, ami elősegíti a rugalmasabb és gyorsabb kivitelezést.

Az MSZP-s Tóth Bertalan viszont kifogásolta, hogy már a megvalósítási tanulmányok is minősített adatok, azaz 30 évig az sem megismerhető, hogy milyen számításokon alapul a beruházás.

A jobbikos Kepli Lajos aláhúzta, hogy a beruházást támogatják, mert az ország érdeke, de a titkosításokat nem.

A szintén jobbikos Szilágyi György kiemelte, hogy az MSZP környékén már megjelentek az "energiavámpírok", ezért kérte, hogy ez a Fidesznél ne történjen meg. A fideszes Tuzson Bence ugyancsak visszafogottságot kért az MSZP-s képviselőktől arra hivatkozva, hogy a szocialista Józsa István - mint mondta - "6,6 milliárd forintot lapátolt ki" Paksról.

Az LMP-s Schiffer András azonban úgy látta, hogy a paksi paktum önmagában nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet.

Aradszki András zárszavában kijelentette, hogy a javaslat arról szól, hogy a beruházást miként lehet biztonságosan, hatékonyan és szűk határidőn belül megvalósítani.

A Ház mai ülésén döntés várható az alkoholok jövedéki biztosítéka mértékének újbóli módosításáról, valamint elfogadhatnak földgázellátást érintő változtatásokat is.

Olyan törvényekről is döntenek a képviselők, amelyeknél szükség van a jelenlévő képviselők kétharmadára. Napirenden szerepel ugyanis két javaslat, az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítása, illetve az egyes jogállási tárgyú törvények módosítása. Ha tehát az összes ellenzéki képviselő bent lesz a teremben, a Fidesz nem biztos, hogy keresztül tudja vinni ezeket a javaslatokat.

Az ülésnap további részében vitát tarthatnak a Miniszterelnökséget vezető Lázár János 2016-os "kis népszámlálásra" vonatkozó javaslatáról, továbbá a Városliget fejlesztéséről is.

Az Országgyűlés új munkarendje szerint a héten csütörtökig ülésezik, majd a következő hétfőn egy alig néhány órás ülést tart, a napirenden ugyanis csak kérdések és azonnali kérdések szerepelnek.

Hanganyag: Sigmond Árpád