eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tanévkezdés: megérkeztek a tankönyvek - a nap hírei

Több mint 1 millió 360 ezer diáknak kezdődött meg az új tanév, számos változás lépett életbe. Ismét drágulnak az üzemanyagok. A szíriai beavatkozásról szóló nemzetközi döntést sürgette a NATO főtitkára.

Minden iskolába megérkeztek a tankönyvek a tanévkezdésre - közölte a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre azt mondta: a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az összes tankönyvet kiszállította az iskolákba, több mint 1,2 millió diák átvehette névre szóló tankönyvcsomagját. Orbán Viktor miniszterelnök egy törökbálinti iskolaavatón úgy fogalmazott: olyan oktatási rendszer létrehozására törekszik a kormány, amely nem konzerválja a társadalmi csoportok közötti szakadékokat, és minden gyermeknek esélyt ad a tanulásra. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitóján arról beszélt, hogy felsőoktatás rendszerének átalakításával a mennyiségi oktatásból a minőségi felé terelték az intézményeket. A szocialista Hiller István az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, a közoktatásban merev és zárt, felülről irányított rendszer épül ki, amely az oktatási vezetés bizalmatlanságát tükrözi.

Emeli literenként bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj árát szerdán a Mol. A változással benzin átlagára 433-434 forintra, a gázolajé 442-443 forintra nő. Kökösi Gábor, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változást ismét a nemzetközi jegyzésárak emelkedése, valamint a forint dollárral szembeni gyengülése indokolja.

A jegybank növekedési hitelprogramjából kapott mintegy 30 milliárd forint kétharmadát új hitelre, míg egyharmadát devizahitel-kiváltásra használta az FHB Bank. Soltész Gergő, a pénzintézet vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: ha hasonló arány alakult ki a többi banknál, úgy biztosan lesz élénkítő hatása a programnak, ezért érdemes folytatni.

Lontai Dániel és Nagy Csaba váltotta Baranyay Lászlót a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. élén. Az intézményben szétválasztották az elnök-vezérigazgatói posztot. Baranyay Lászlót, az MFB elnök-vezérigazgatóját az Európai Beruházási Bank alelnökévé választották meg, ezért közös megegyezéssel távozott az állami fejlesztési bank éléről. A Fejlesztési Bank vezérigazgatójává Nagy Csabát nevezte ki az alapítói jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter, a pénzintézet igazgatósága pedig Lontai Dánielt választotta elnökévé.

Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció az MSZP-nek. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő azt mondta: elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ugyanakkor a Demokratikus Koalíció igényt tartana a közös lista második helyére. Az MSZP várhatóan az elnökségi ülésen vitatja meg a javaslatot és azután adnak választ a Demokratikus Koalíció felvetéseire.

Megállapodott a BKV-val az egyik sztrájkbizottság a csoportos létszámleépítésről. A társaság vállalta, hogy 10-15 százalékkal tovább csökkenti az elbocsátandó dolgozók most még 170-es létszámát, nekik lehetőséget ad munkára más üzemegységeknél, és idén már nem küldenek el alkalmazottakat. Egy másik érdekképviselet nem vonta vissza a holnapi demonstrációról szóló felhívását. A közlekedési társaság méltányosnak és elfogadhatónak tartja a kialkudott 3-4 százalékos csoportos létszámleépítést.

Három fővárosi és egy kecskeméti kórházban ápolják még a péntek hajnali, M5-ösön történt tömegbaleset több sérültjét. Öten vannak még intenzív osztályon, közülük két gyermek. Egy sérültre még gerinc-stabilizáló műtét vár. Péntek hajnalban egy bolgár sofőr kamionjával belerohant egy kocsisorba az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Ócsa és Gyál között. A balesetben hárman meghaltak, mindhárom halálos áldozat román állampolgár. A mentőszolgálat munkatársai harminc sérültet láttak el, illetve vittek kórházba. A bolgár kamionsofőrt egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, nem jogerősen.

A magyar külügyminiszter szerint egyre több jel mutat arra, hogy a damaszkuszi vezetéshez közel állók követték el a szíriai vegyi-fegyvertámadást és az ilyen eszközök bevetését nem nézheti tétlenül a nemzetközi közösség. Martonyi János azt is hangsúlyozza: Magyarország elítéli az augusztus 21-i akciót és folyamatosan konzultál a helyzetről európai és atlanti szövetségeseivel. Barack Obama amerikai elnök a hétvégén az ENSZ-ellenőrök vizsgálataira hivatkozva azt mondta: Washington hivatalos értékelésben bizonyította be, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere felelős a vegyifegyver-bevetésért. Az amerikai kongresszus a tervek szerint jövő hétfőn tárgyal az esetleges beavatkozásról. Közben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és az Arab Liga is azt hangsúlyozta: a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a Szíriában történteket. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor úgy nyilatkozott: Moszkvát nem győzték meg Washington bizonyítékai.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×