eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Varga Mihály: Az IMF is úgy látja, hogy Magyarországnak jelenleg nincs szüksége hitelre - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint az IMF is úgy látja, hogy Magyarországnak jelenleg nincs szüksége hitelre. Az antiszemitizmus elleni fellépésre szólítottak fel az Élet menete rendezvény szónokai. Minden eddiginél többen látogattak el a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

A technikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank képviselőivel a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály, aki a két pénzügyi világszervezet tavaszi ülésszaka alkalmából tartózkodik az amerikai fővárosban, azt mondta: az IMF-nél pozitívan fogadták azt, hogy tavaly 2 százalék volt az államháztartási hiány Magyarországon. Kérdésre válaszolva a miniszter úgy fogalmazott: jelenleg az IMF illetékesei is úgy vélik, hogy Magyarországnak most nincs szüksége olyan pénzügyi segítségre, amilyet a Valutaalap korábban akart kínálni. A nemzetgazdasági miniszter svájci kollégájával is egyeztetett, a többi között a magyar munkavállalás liberalizálásáról. Varga Mihály szólt arról is, hogy Magyarország igényt tart azoknak a bankszámláknak a megismerésére, amelyeket adóelkerülési célból hoztak létre az alpesi országban, illetve amelyeken illegális forrásból származó jövedelmet helyeznek el.

A nemzeti eszközkezelő programjában résztvevők körének bővítéséről is dönthet jövő heti, kétnapos ülésén az Országgyűlés. A kormány javaslata alapján a többi között az eszközkezelő Budapesten és a megyeszékhelyeken legfeljebb 20, egyéb településeken maximum 15 millió forint forgalmi értékű ingatlanokat vásárolhatna meg: mindkét esetben 5-5 millió forinttal emelkedhet az értékhatár. A parlament a jövő héten dönthet az önkényuralmi jelképek tilalmáról, kedden pedig a felsőoktatási törvény módosításáról kezdődik vita.

Az adódó lehetőségeket kell keresni a gazdasági válságban, a szerkezeti átalakulásokban- mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor fiatal közgazdászok előtt a Pest megyei Sarlóspusztán arról beszélt: azt kell nézni, hogy a világban zajló változások mennyire kedvezőek vagy kedvezőtlenek a magyaroknak.

Több mint egymillió aláírást gyűjtött eddig a Fidesz a rezsicsökkentés megvédéséért - közölte a kormánypárt szóvivője. Hoppál Péter azt mondta: az elmúlt négy hétben a magyar emberek kifejezték véleményüket arról, hogy ragaszkodnak a közüzemi díjak mérsékléséhez. Hozzátette: folytatják az aláírásgyűjtést, július 1-jével pedig a rezsicsökkentést is.

Az antiszemitizmus, a rasszizmus és a kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel az Élet menete rendezvény szónokai. A tizenegyedik alkalommal tartott felvonuláson, amellyel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek, több tízezren vettek részt. A menet a Margit híd pesti hídfőjétől indult és a Dráva utcánál ért véget. Egy kisebb csoport meg akarta zavarni a rendezvényt egy transzparenssel, de a rendőrök ezt megakadályozták. A BRFK tájékoztatása szerint három embert igazoltattak.

Új párt alapítását jelentette be Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, európai parlamenti képviselő. A Modern Magyarország Mozgalom nevű tömörülés elnöke Bokros Lajos, alelnöke Pusztai Erzsébet, volt MDF-es országgyűlési képviselő.

Minden eddiginél többen látogattak el a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A négynapos rendezvényt több mint 63 ezren keresték fel. A fesztiválon több mint háromszáz könyvújdonságot mutattak be.

Gyorsabb növekedésre és a munkahelyteremtés elősegítésére szólította fel a világ vezetőit a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF stratégiai irányító testülete azt közölte: határozott cselekvésre van szükség a fenntartható növekedéshez, és ahhoz, hogy helyreálljon a globális gazdaság lendülete.

A Szerbia és Koszovó között létrejött megállapodásról, valamint az új demokrácia-mechanizmusról is egyeztetnek hétfőn Luxembourgban a tagországok uniós ügyekért felelős miniszterei. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli.
Továbbra is súlyos az állapota a bostoni merényletek pénteken őrizetbe vett gyanúsítottjának- közölte az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda. A 19 éves feltételezett elkövető sok vért vesztett a tarkóját és a nyelvét ért sérülések miatt. A CNN nyomozókra hivatkozva arról számolt be, hogy elképzelhető, hogy soha nem tud majd beszélni.

A figyelmeztető sztrájk miatt nem száll fel hétfőn a német Lufthansa hazai és európai járatainak többsége. A földi kiszolgáló személyzet figyelmeztető sztrájkja miatt az 1650 járatból csak mintegy húsz indul el A munkabeszüntetés tíz nagy német repülőtérre terjed ki, köztük a frankfurtira, amely Európa harmadik legnagyobb légikikötője.

Határozatlan idejű sztrájkot kezdtek három izraeli légitársaság dolgozói az Európai Unióval kötött egyezmény miatt. A kormány a munkabeszüntetés ellenére nagy többséggel elfogadta a nyitott égbolt elnevezésű egyezséget. A szakszervezetek szerint az izraeli légitársaságok megszűnhetnek a szabad versenyben, és elveszítheti állását mintegy 17 ezer alkalmazott.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×