eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

MAGOSZ: A termelők túlélése a tét

Lesz elég étkezési és takarmánygabona az idén, ám ahhoz, hogy a jövő évi termés is biztosított legyen, számos területről sürgősen le kell vezetni a belvizet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Jakab István hozzátette: a vetett területre számítva hektáronként átlagosan 3,5 tonna kalászos termett, ami a magyarországi fogyasztás háromszorosa.

Egyes térségekben az ár- és a belvíz teljesen tönkretette a termést, ötvenezer hektárról nem volt mit betakarítani. A becslések szerint az átlagos terméshozam a vetett területre számítva hektáronként 3,5 tonna, vagyis a gazdák 20-30 százalékos ráfizetéssel termeltek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

Jakab István hozzátéve: a megtermelt mennyiség a hazai fogyasztás háromszorosa, lesz tehát elegendő gabona étkezés és takarmányozási célra, emellett az exportigények is jórészt kielégíthetőek lesznek.

Ahhoz azonban, hogy a jövő évi termés is biztosítva legyen, sürgősen meg kell kezdeni a vizek levezetését, a csatornarendszer és a műtárgyak rendbetételét, és forrásokat kell biztosítani ahhoz, hogy a vizet át tudják emelni a gyűjtőkbe - figyelmeztetett a MAGOSZ elnöke.

Ugyancsak komoly probléma, hogy azokon a területeken, ahol a termést elvitte a víz, a termelők a túlélésüket sem tudják biztosítani. A kormány őket is az agrárkár-enyhítési rendszeren keresztül segíti, az őszi munkák előkészítéséhez pedig új hitellehetőségek biztosítása mellett a meglévők prolongálásával tud hozzájárulni - magyarázta Jakab István.

"Itt már nem szól másról a történet mint a túlélésről" - fűzte hozzá a MAGOSZ-elnök.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×