eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Politikai felelős nincs

Politikai felelős nincs: a közlekedési hatóság egyik igazgatóját és négy munkatársát függesztették fel az állásából az izraeli gépek berepülési engedélyezése miatt. A parlament szakbizottsági ülésén kiderült, hat éve szabálytalanul nem értesítik a titkosszolgálatokat a nem szövetséges légierők berepüléséről, holott az érintettek állítják, betarthatatlan a rendelet.

A politika továbbra sem vállalja a felelősséget egy-egy súlyos szabálytalanságért, esetleg katasztrófáért. A 2006. augusztus 20-i vihar utáni tragédiáért a katasztrófavédelem és a meteorológia ügyeletese, valamint a kancellária szerződéskötő osztályvezetője volt a felelős. Az izraeli gépek március 17-i magyarországi berepülésével kapcsolatos kormányvizsgálat pedig arra jutott, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság négy munkatársa, és légiközlekedési igazgatója hibázott, amikor nem tartotta be a szabályokat az engedélyezés során.

Utóbbi, Vágó József a parlament honvédelmi bizottságának keddi ülésén elmondta, hogy egy 2004-es jogszabály szerint a hatóságnak engedélyt kell kérnie mind a négy titkosszolgálattól, ha egy nem NATO szövetséges ország repülője akar belépni az ország légterébe, ez viszont betarthatatlan.

"Az eltelt időszakban kialakult egy gyakorlat valamennyi érintett beleegyezésével és tudtával, ami arra vonatkozott, hogy a kérelmezés során azokat a kérelmeket, amelyekről egyértelmű, hogy nincs nemzetbiztonsági kockázatuk, nem küldjük meg a szolgálatoknak engedélyezésre. Ezzel szerintem nem követünk el törvénysértést, mert tény, hogy van egy rossz jogszabályi rendelkezés, amelyet nem tud egyetlen résztvevő sem betartani" - fogalmazott.

Lázár János, a bizottság fideszes elnöke szerint viszont jogszabálysértés történt. "Jól értem? Ha nem tudok adót fizetni, akkor nem kell, mert szerintem nem jó a jogszabály? Tehát Önök 2004 óta a nem tartják be kormányrendeletet nem valamilyen szobaalku értelmében. És ki dönti el, hogy van-e nemzetbiztonsági kockázat?" - tette fel a kérdést.

Hónig Péter közlekedési miniszter a bizottsági ülésen és utána az InfoRádiónak nyilatkozva is először még megvédte a hatóságot. Szerinte nem rosszindulat vagy hátsó szándék vezérelte az érintetteket, az volt a céljuk, hogy az engedélyek minél előbb kimehessenek.

Az ügyet megvizsgálta a minisztérium, a Nemzetbiztonsági Kabinet, majd a kormánykabinet is. Az eredmény: a közlekedési és a honvédelmi miniszter nem felelős, a Közlekedési Hatóság elnöke nem felelős, Vágó József légiközlekedési igazgatót felmentették az állásából, négy munkatársa ellen pedig fegyelmi indult.

Vágó József nem ismeri el a felelősségét. Azt mondja, az elmúlt hat évben többször is felhívta a jogalkotók figyelmét arra, hogy betarthatatlan a jogszabály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×